Ora de religie bulversează sistemul de învăţământ
Publicat de Adina Sîrbu, 27 februarie 2015, 08:35
Modificările privind ora de religie în plin an şcolar dau peste cap sistemul de învăţământ – atrage atenţia preşedintele FSLI Simion Hăncescu.
El spune că, potrivit legii educaţiei, orice modificare intră în vigoare la începutul anului şcolar, cu referire la faptul că decizia Curţii Constituţionale privind ora de religie devine executorie pe 9 martie.
Este vorba de opţiunea pe care elevii trebuie să o facă până pe 6 martie, de a participa sau nu la ora de religie.
Conducerea FSLI atrage atenţia că legiuitorul trebuie să reglementeze ce se întâmplă cu elevii care nu optează pentru ora de religie şi care rămân, astfel, nesupravegheaţi.
Înscrierea la ora de religie se va putea face la începutul fiecărui ciclu școlar, iar renunțarea la această opțiune se poate face oricând – a declarat zilele trecute președintele Comisiei juridice, deputatul Bogdan Ciucă.
Ministerul Educației va emite normele de aplicare în acest sens.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, atrăgea atenţia că cei 6.000 de profesori de religie, dintre care 4.200 titulari cu contracte pe perioadă nedeterminată, ar putea intenta numeroase procese pe dreptul muncii, în condiţiile în care religia devine opţională.