ORA MESEI: Chiftele Margherita de risotto
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 februarie 2015, 19:30
Ingrediente
1 lingură ulei de măsline
1 ceapă, tocată
500ml de passata
850ml supă de legume
1 cățel de usturoi, zdrobit
300g de orez arborio
1 pahar mic de vin alb
25g de parmezan, ras
1 cubuleț de unt
3 linguri de busuioc tocat grosier
125g de mozzarella, tăiată în 12 bucăți
75g de făină amestecată cu puțină
sare
2 ouă, bătute
125g de pesmet uscat
1,5 litri de ulei, pentru prăjit
rucola, pentru servit
Mod de preparare
1. Încinge uleiul de măsline într-o cratiță cu fundul gros. Pune în ea ceapa, acoper-o cu un capac și călește-o. Într-o altă oală, amestecă passata și supa și lasă-le să se încălzească la foc mic.
2. Adaugă usturoiul peste ceapă, călește-l 30 de secunde, apoi pune orezul și amestecă pentru a-l acoperi de ulei. Dă focul mai mare, toarnă vinul și lasă-l să fiarbă până se absoarbe. Menținând oala la foc mediu, începe să torni câte un polonic de supă cu passata peste orez. Alocă suficient timp pentru ca supa să fie absorbită aproape în întregime de orez înainte de a adaugă încă un polonic. Continuă să amesteci între timp. Adaugă lichid până când orezul devine al dente – s-ar putea să nu ai nevoie de toată supa. Scopul e să obții un risotto mai puțin umed decât cel obișnuit, așa că fierbe-l până când o lingură de lemn stă dreaptă în el. Dă focul mai mare, încorporează parmezanul, untul și busuiocul, apoi acoperă risotto 5 minute. Asezonează-l și transferă-l într-o tavă, pentru a se răci complet, apoi ține-l la frigider până devine ferm.
3. Modelează risotto-ul în 12 chiftele mari. Formează câte o adâncitură în mijlocul lor, cu ajutorul unui deget, și îndeasă în ea o bucată de mozzarella, apoi remodelează chifteaua. Tăvălește chiftelele prin făină, apoi prin ou, apoi prin pesmet și dă-le la frigider 30 de minute.
4. Încinge uleiul la 160°C într-o cratiță adâncă și încinge cuptorul la 180°C. Prăjește în baie de ulei chiftelele de risotto timp de 8-10 minute – va trebui să faci asta în tranșe. Scurge-le pe un șervet de hârtie și pune-le în cuptor 6-8 minute, pentru a fi sigur că mozzarella este complet topită. Presară pe ele sare, apoi lasă-le să se răcească doar câteva minute. Servește-le cu rucola.
Sursa – goodfood.ro