Tulcea: Ce fac tinerii care ies din centrele de plasament

Publicat de magda.chirana, 25 februarie 2015, 10:58
Numărul tinerilor proveniţi din institutiile sociale tulcene reintegraţi în societate aproape s-a dublat în ultimii trei ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Dacă în urmă cu trei ani, 23 de tineri de 18 ani care au fost asistaţi social în centrele din judetul Tulcea au obţinut un loc de muncă şi un domiciliu, la sfârsitul anului trecut, numărul acestora a crescut la 40.
‘Legislatia în vigoare mentioneaza ca niciun tânar din centrele sociale nu iese din sistem pâna când asistentul social nu reuseste să identifice soluţii locative şi pentru ocuparea unui loc de muncă. Altfel, tinerii din centrele sociale care împlinesc vârsta de 18 ani rămân în ocrotirea instituţiei’, a declarat directorul general adjunct al DGASPC Tulcea, Laura Micu.
Instituţia are în prezent două centre de tip familial, patru apartamente de acelasi tip şi un centru de plasament în municipiul Tulcea, alte trei apartamente de tip familial în orasul Isaccea, precum şi centre de plasament la Sulina, Sâmbăta Nouă, Somova şi Mahmudia. De asemenea, direcţia dispune de centre care oferă servicii de recuperare şi reabilitare a copiilor cu deficienţe.
În prezent, unii tineri cu vârste de peste 18 ani care au crescut în institutiile sociale ale directiei urmeaza cursurile unei forme de învătamânt superior din judeţele limitrofe, ei fiind în continuare în baza de date a DGASPC. ‘Din păcate, tinerii proveniti din centrele de plasament sunt greu acceptati de societate, au deprinderi minime de a se integra, de a-şi păstra locul de muncă, de a se descurca în afara institutiei sociale şi nu puţine sunt situaţiile în care acestia nu reusesc să se integreze cu succes’, a afirmat Laura Micu.
În centrele sociale din judeţul Tulcea se află 344 de copii, alti 433 de minori fiind plasati fie la rudele acestora, fie la asistenţii maternali.