Regim de zonă liberă, în portul Midia
Publicat de magda.chirana, 24 februarie 2015, 13:13
Regimul de zonă liberă va fi instituit în portul Midia, pe o suprafaţă de circa 2,34 milioane de metri pătraţi, ceea ce va conduce la avantaje financiare pentru Compania Naţională ‘Administraţia Porturilor Maritime Constanţa’, dar şi pentru operatorii economici care îsi vor desfăşura activitatea în această zonă.
Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern privind instituirea regimului de zona libera în portul Midia, bunurile proprietate publică sau privată ce vor face parte din zona liberă Midia vor fi concesionate şi/sau închiriate iar redevenţele şi chiriile percepute în baza contractelor încheiate precum şi veniturile rezultate din aplicarea tarifelor de acordare a licenţelor de desfăşurare a activitatii, din eliberarea permiselor de acces, comisioane si prestari servicii, vor constitui venituri proprii ale administraţiei.
Prin instituirea regimului de zona liberă în portul Midia, operatorii economici vor beneficia de facilităţile vamale conform legislatiei în vigoare si, totodata, se vor dezvolta si moderniza noi facilităţi pentru operarea mărfurilor, care vor conduce la cresterea traficului de mărfuri în port.
Astfel, această măsură va duce la creşterea volumului de mărfuri tranzitat prin portul Midia şi la dezvoltarea investiţiilor în această zonă.
Proiectul de act normativ va avea şi un impact social, prin crearea de noi locuri de muncă.
Portul Midia se află în administrarea Companiei Nationale ‘Administratia Porturilor Maritime’ Constanta, care are calitatea de administrator de zonă liberă în porturile Constanta şi Basarabi, unde regimul de zonă liberă este deja instituit.În porturile Constanta si Basarabi, operatorii economici beneficiaza de facilitati vamale.
Portul Midia are o suprafaţă totală de 8.338.949 metri patrati, din care suprafata teritoriilor portuare de 2.337.491 metri patrati si 6.001.458 metri patrati acvatoriu portuar. A fost proiectat si construit pentru a pune la dispozitia operatorilor economici facilitati portuare pentru operarea marfurilor generale, a animalelor vii, a produselor petroliere brute si rafinate. Suprafata de teren de 2.337.491,00 metri pătrati aparţine domeniului public al statului si este în administrarea Ministerului Transporturilor si în concesiunea Companiei Nationale ‘Administratia Porturilor Maritime Constanta’.
Digurile de Nord si de Sud au o lungime totala de 6,97 metri, iar portul dispune de 14 dane cu o lungime totala a cheului de 2,24 kilometri. În urma lucrărilor de dragaj efectuate, adâncimea apei a crescut la 9 metri la danele 1 – 4 de descarcare petrol brut, permitând, astfel, accesul tancurilor petroliere cu un pescaj maxim de 8 metri si 20.000 dwt.
În incinta portului s-a finalizat cel mai mare terminal maritim de gaz petrol lichefiat (GPL) din ţară, cu o capacitate de stocare de 4.000 de metri cubi, cu potential de a deveni unul dintre cele mai importante terminale din piata de gaz petrol lichefiat din Europa Centrala si de Est. Infrastructura portuara a portului permite dezvoltarea unor terminale specializate care vor duce la cresterea traficului de mărfuri.