Preşedintele CCR, despre votul în cazul Elenei Udrea: Constituția prevalează întotdeauna
Publicat de Bogdan Comșa, 24 februarie 2015, 18:46
Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, marți, că Legea fundamentală prevalează întotdeauna în contextul dispozițiile referitoare la adoptarea de către Parlament a unei hotărâri pentru urmărirea penală, respectiv arestarea preventivă a unui deputat.
Referitor la votul de luni pentru încuviințarea urmăririi penale și arestarea preventivă a Elenei Udrea, șeful CCR a spus că nu urmărește subiectul pentru că nu-l interesează.
Întrebat dacă era nevoie de o majoritate simplă sau de o majoritate calificată pentru acea cerere, Zegrean a subliniat: „Citiți art. 155 din Regulamentul Camerei Deputaților și art. 76 alin 2 din Constituție și găsiți răspunsuri la toate întrebările. (…) Constituția prevalează întotdeauna”.
Despre faptul că Parlamentul nu și-au pus în acord statutul nici acum, președintele Curții a explicat că a fost o tentativă de modificare în 2013 iar prevederile au fost declarate neconstituționale pe un alt motiv decât cvorumul și că de atunci nu s-a mai revenit.
El a menționat că la CCR nu s-a depus nicio sesizare cu privire la rezultatul votului din Parlament în cazul Udrea.
În ceea ce privește posibilitatea ca un avocat să conteste o hotărâre a Parlamentului la CCR, Zegrean a precizat că avocații pot să facă orice.
„Și eu am fost avocat și am făcut de toate. (…) Cine ar putea să atace acel articol din statut? (…) Un grup de parlamentari în nicio situație, pentru că statutul acela este o lege în vigoare. Cine ar putea să o facă? Ar putea cineva care are un proces în care s-ar aplica acea lege sau Avocatul Poporului, care poate orice”, a mai susținut șeful CCR.
Articolul 76 alin. 2 din Constituție prevede că: „Legile ordinare și hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră”.
Art. 155 din Regulamentul Camerei Deputaților privind dreptul de a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului stabilește: (1) Dezbaterea cererii prevăzute la art. 154 se efectuează pe baza raportului întocmit fie de o comisie permanentă, ca urmare a unei anchete desfășurate în condițiile art. 71, fie de o comisie specială de anchetă constituită în acest scop. Dacă ministrul are și calitatea de deputat, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de disciplină și imunități, care va elabora un raport pe care îl înaintează Camerei. (2) Rapoartele prevăzute la alin. (1) se înscriu cu prioritate în proiectul ordinii de zi. (3) Cererea se adoptă cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților”.
Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, a declarat marți, referindu-se la votul din Parlament privind încuviințarea arestării preventive a Elenei Udrea, că atât deciziile Curții Constituționale, cât și Constituția au fost respectate.
Tot marți, ministrul pentru relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, aprecia că cererea arestării preventive a Elenei Udrea a fost adoptată potrivit deciziei CCR, dar nu și conform statutului senatorilor și deputaților. „Conform deciziei Curții Constituționale da, conform statutului nu”, a spus acesta.