TULCEA: Spitalul Judeţean riscă să fie declasificat, iar salariile să scadă
Publicat de Bogdan Comșa, 21 februarie 2015, 00:46
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea va fi declasificat, iar salariile medicilor vor scădea, dacă nu se găsesc soluţii legislative cu aplicabilitate imediată care să atragă medici specialişti în pediatrie, potrivit directorului medical al unităţii, Mircea Teodorescu.
‘SJU este o unitate de categoria a III-a, ceea ce presupune existenţa unui număr minim de secţii şi de linii de gardă funcţionale. Absenţa liniei de gardă pe Pediatrie pune în pericol clasificarea. Consecinţele declasificării sunt inclusiv financiare, iar un spital fără secţia de Pediatrie este de categoria a V-a. Nu ne permitem şi trebuie făcute eforturi pentru revigorarea secţiei de Pediatrie a cărei activitate a fost suspendată temporar pentru restabilirea în condiţii optime’, a declarat vineri, directorul Teodorescu.
El a mai spus că decizia de suspendare temporară a activităţii secţiei de Pediatrie a fost luată în favoarea secţiei de Neonatologie, în condiţiile în care SJU se confruntă de foarte multă vreme cu un deficit acut de medici specialişti.
‘Dacă s-ar fi închis Neonatologia, se închidea şi Obstetrica, dar pentru ca în continuare naşterile în Tulcea să poată avea loc am decis suspendarea temporară a activităţii secţiei de Pediatrie. Astfel, toate cazurile care necesită internare, cu excepţia celor chirurgicale, ortopedice şi a cazurilor de boli infecţioase, sunt direcţionate în unităţile spitaliceşti din judeţele limitrofe’, a mai spus directorul medical al SJU.
În opinia lui Teodorescu, printre soluţiile pentru deficitul de specialişti cu care se confruntă Spitalul Judeţean se numără atât atragerea la Tulcea a medicilor rezidenţi din anii terminali, cât şi acordarea unui spor salarial specific acestui judeţ.
‘Extinderea sporului de 100% acordat în momentul de faţă medicilor de familie din localităţile izolate din Delta Dunării şi la nivelul specialiştilor din SJU ar putea să atragă medici în spital, în funcţie de salarizarea de la nivel naţional. Noi avem nevoie însă de măsuri legislative cu efect în următoarele 24-48 de ore pentru a porni secţia de pediatrie. Numărul minim de medici este de doi’, a afirmat Mircea Teodorescu.
Pentru a acoperi liniile de gardă, la începutul acestei luni, SJU a înfiinţat un serviciu de ambulanţă, astfel încât, potrivit sursei, cel puţin două din gărzile care se fac, în momentul de faţă, sunt gărzi la domiciliu, medicii ajungând în timp util în Spital doar când este cazul.
Alte secţii ale SJU care se confruntă cu deficit de personal sunt Radiologia şi Terapia Intensivă, potrivit directorului medical al SJU.
Secţia de Pediatrie a SJU Tulcea risca să fie închisă şi în luna decembrie a anului trecut, atunci când managerii unităţii au identificat soluţii temporare.
SJU Tulcea este cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, primeşte fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate şi de la Consiliul Judeţean şi numără, potrivit conducerii unităţii, circa 1.200 de angajaţi. Dintre aceştia circa 100 sunt specialişti, în condiţiile în care necesarul este de 150.
Prezent recent la Tulcea şi întrebat în ce măsură propunerea autorităţilor medicale tulcene pentru dublarea sporului de izolare pentru medicii care deservesc populaţia din localităţile din interiorul Deltei Dunării ar putea fi aplicată şi în cazul SJU, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Iulian Chiriac, a declarat că această măsură poate fi luată în calcul. ‘Judeţul Tulcea este unul atipic. Sporul de 200% poate să fie în regulă şi pentru medicii din SJU şi vom încerca şi acest lucru, în funcţie de cadrul legislativ’, a afirmat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a susţinut că acordarea acestui spor specific judeţului Tulcea ar fi o soluţie pentru creşterea gradului de atractivitate a acestui spital. ‘Judeţul Tulcea întruneşte toate caracteristicile unei zone defavorizate şi v-aş ruga să vorbiţi cu ministrul Sănătăţii pentru alocarea acestui spor şi SJU’, a afirmat Horia Teodorescu.
Medicii de familie din localităţile izolate din Deltă beneficiază de mai mulţi ani de un spor de 100% acordat de Ministerul Sănătăţii, acesta putând să se dubleze de la 1 aprilie, potrivit ministrului Nicolae Bănicioiu. În ciuda sporului de izolare, doar patru din cele opt unităţi administrativ-teritoriale din Delta Dunării au în prezent medici de familie.
În urmă cu aproape o lună, angajaţii SJU Tulcea au protestat din cauza nivelului scăzut al salarizării, aceştia susţinând că remuneraţiile pe care le primesc sunt cele mai mici din ţară.