Economia zonei euro arată semne de redresare
Publicat de Bogdan Comșa, 21 februarie 2015, 18:08
Ritmul de creștere a activității economice din zona euro a depășit estimările analiștilor luna aceasta, în pofida temerilor privind posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro, transmite Bloomberg.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în februarie la 53,5 puncte, de la 52,6 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Indicatorul Markit din această lună se află la cel mai ridicat nivel din iulie 2014. Analiştii se aşteptau la un avans de până la 53 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
În trimestrul patru din 2014, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% şi Markit se aşteaptă la un ritm similar în primele trei luni din 2015. Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.
‘Neafectat de criza din Grecia, ritmul de creştere a economiei devine solid şi s-ar putea accelera în următoarele luni. În condiţiile în care luna viitoare va demara programul BCE de relaxare cantitativă, optimismul companiilor a urcat la cel mai ridicat nivel din trei ani şi jumătate’, a declarat Chris Williamson, economist al Markit.
După publicarea datelor, euro se tranzacţiona la 1,1312 dolari, în scădere cu 0,5% faţă de joi.
Conform datelor Markit, ritmul de creare a locurilor de muncă în februarie a fost cel mai ridicat din 2011, un semn al optimismului companiilor din zona euro.
Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.