Soluţii pentru clădirile cu risc seismic din Hârşova şi zonele inundate din judeţ
Publicat de Bogdan Comșa, 17 februarie 2015, 18:05
La sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa a avut loc astăzi, 17 februarie, şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa (CJSU) condusă de prefectului Ion Constantin.
În cadrul şedinţei a fost analizată situaţia existenţa la obiectivele afectate din cauza fenomenelor meteorologice din perioada decembrie 2014 -februarie 2015.
În urmă analizei, membrii CJSU au adoptat o hotărîre prin care se va solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aprobarea sumei necesare activităţii de funcţionare a staţiilor de pompare de desecare Vadu Oii , pentru prevenirea inundării locuinţelor şi a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare din zona afectată.
Potrivit Procesului Verbal al CJSU din dată 12.02.2015, în incinta îndiguită Hârşova-Ciobanu, satul Vadu Oii, s-a constatat faptul că în urmă ploilor abundente, a topirii zăpezii şi a nivelului crescut al fluviului Dunărea în zona menţionată, a apărut fenomenul de infliltraţii şi de băltire a apei, fapt ce a condus la afectarea a 10 locuinţe de pe stradă Vulturului.
De asemenea, în urmă aceluiaşi fenomen au fost afectate 1.500 de hectare de teren agricol aflate în imediată apropiere a zonei locuite. Din cauza acestei situaţii, pentru evacuarea apei în exces, care pune în pericol zona locuită, este necesară pornirea staţiilor de pompare-desecare ale ANIF Constanţa.
Tot în şedinţa de azi a fost analizată şi situaţia de la amenajarea piscicolă Tibrinu, unde s-a produs inundarea a 250 de hectare de terenuri agricole, cauzată de ploile abundente şi topirea zăpezii. Pentru diminuarea efectelor, ANIF Constanţa a încheiat un contract pentru pomparea apei cu deţinătorul amenajării piscicole.
Reprezentanţii CJSU au luat în discuţie şi adresa nr. 2508/04.02.2015 primită de la Consiliul Judeţean Constanţa, înregistrată la Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa cu nr.1395/09.02.2015, potrivit căreia Primăria Hârşova solicită finanţare de la bugetul de stat şi în anul 2015, în Programul de finanţare al MDRAP, pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţie de locuit, care sunt expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic.
În urmă analizei a fost adoptată o hotărâre privind aprobarea Centralizării privind construcţiile cu destinaţia de locuinţe multietajate încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public şi estimarea cheltuielilor pentru executare lucrări de intervenţie pe anul 2015.
Ultimul punct al ordinii de zi s-a referit la actualizarea Planului operaţional de intervenţii în situaţii de urgenţă, în conformitate cu ultimele modificări legislative în domeniu.