Școala românească, între „Caută și vei afla!” și „Crede și nu cerceta!”*
Publicat de Bogdan Comșa, 17 februarie 2015, 23:59
Reprezentanţii cultelor din România au făcut propuneri pentru modificarea articolului din Legea învăţământului privind ora de religie, în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor.
Curtea Constituţională a decis anul trecut că articolul care reglementa participarea copiilor la ora de religie este neconstituţional.
Reprezentanii cultelor şi ai ONG-urilor secular-umaniste prezente la dezbateri au fost pe poziţii divergente în ceea ce priveşte frecvenţa exprimării opţiunii pentru ora de religie. În timp ce Patriarhia şi mai multe asociaţii creştine vor ca cererea să fie făcută o dată, la începutul perioadei de şcolarizare, ONG-urile seculare doresc ca această opţiune să fie făcută în fiecare an şcolar.
De aceeaşi părere este şi deputatul Remus Cernea, care va face o propunere de modificare legislativă în acest sens.
Remus Cernea: „Pe parcursul a patru ani de zile, acesta este un interval foarte lung de timp. Oamenii îşi pot schimba religia, îşi pot schiba punctul de vedere”.
Reprezentantul Patriarhiei Române, preotul vicar Ionuţ Corduneanu crede însă că o cerere pentru ora de religie în fiecare an este o variantă birocratică.
Ionuţ Corduneanu: „Aceasta este o încercare doar de a crea un aparat, o structură birocratică, care să îngreuneze cât mai mult participarea la ora de religie. Patriarhia a solicitat să fie o cerere de înscriere pe perioada activităţii. Deci, atunci când părintele se duce la şcoală să îşi înscrie copilul, atunci trebuie să aibă posibilitatea să facă şi acest lucru, nu să fie plimbaţi părinţii aiurea, pe drumuri, numai pentru că unei anumite persoane i se pare că trebuie să dea probe de credinţă”.
Până la noul an şcolar, decizia Curţii Constituţionale trebuie aplicată, de aceea părinţii şi elevii vor trebui să opteze deja pentru ora de religie până la 6 martie, a declarat Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei.
* Contrar unei idei larg încetățenite în percepția publicului, „Crede și nu cerceta!” nu există în Biblie. „Caută și vei afla!”, însă, este o formă prescurtată a unor versete din Evanghelia după Matei:
„7.Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.
8.Că oricine cere ia, cel care caută află şi celui ce bate i se va deschide.”