Bătrânețe urâtă pentru tot mai mulți tulceni

Publicat de Bogdan Comșa, 17 februarie 2015, 23:25
Numărul persoanelor adulte care beneficiază de îngrijire în centrele Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din judeţul Tulcea a crescut în ultimii cinci ani cu 14%, conform datelor oficiale furnizate AGERPRES de conducerea instituţiei.
Astfel, dacă în anul 2010, numărul adulţilor aflaţi în instituţiile de îngrijire socială din judeţ a fost de 569, anul trecut, numărul lor a fost de 649.
‘Putem vorbi despre o creştere a numărului persoanelor adulte instituţionalizate, dar creşterea nu este una semnificativă, având în vedere faptul că numărul instituţiilor rezidenţiale pentru persoanele adulte din judeţ a rămas nemodificat’, a declarat directorul general adjunct al DGASPC, Anca Lazăr.
Ea a mai spus că Centrul ‘Sfântul Nectarie’ din municipiu, singura instituţie rezidenţială pentru persoanele adulte din oraşul Tulcea, are o capacitate de 65 de locuri, din care 57 sunt ocupate în momentul de faţă.
‘Problemele cu care se confruntă acest sistem în momentul de faţă sunt legate de patologia beneficiarilor. Sunt multe persoane bolnave de demenţă sau Alzheimer care necesită o îngrijire tip 1 la 1, respectiv un angajat specializat la un bolnav’, a afirmat reprezentanta DGASPC.
În momentul de faţă, potrivit sursei, în cele patru centre de îngrijire şi asistenţă socială pentru persoanele adulte din Tulcea, Tichileşti şi oraşul Babadag sunt circa 100 de angajaţi ca personal specializat, organizaţiile neguvernamentale care să activeze în domeniu fiind inexistente.
‘Cu asociaţia Crucea Roşie derulăm proiecte pentru perfecţionarea personalului propriu şi încercăm să atragem organizaţiile cu care am colaborat în beneficiul copiilor din centrele de îngrijire. Avem o convenţie de colaborare cu For God’s Children International pentru derularea unor activităţi de recuperare, pentru evaluarea persoanelor instituţionalizate şi identificarea de fonduri pentru sprijinirea persoanelor cu handicap din sistemul rezidenţial’, a afirmat directoarea adjunctă Anca Lazăr.
Ea şi-a exprimat speranţa ca în curând să fie adoptate normele care să reglementeze activitatea asistentului personal profesionist pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, conform legii privind protecţia şi promovarea persoanelor adulte adoptată în anul 2006.
‘Încă nu există norme pentru a forma şi angaja personal profesionist pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor cu handicap grav sau accentuat, dar sunt convinsă că în viitorul apropiat această situaţie se va reglementa. Aşa cum a fost restructurat sistemul de protecţie a copilului, sunt convinsă că se va restructura şi sistemul pentru protecţia persoanelor adulte’, a menţionat reprezentanta DGASPC.