Tot mai mulţi copii au cancer: diagnosticarea târzie reduce drastic şansa de supravieţuire
Publicat de magda.chirana, 16 februarie 2015, 09:54
Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a lansat Raportul privind Situaţia Copilului cu Cancer în România. Documentul cuprinde prima anchetă de supravieţuire la nivel national precum şi alte date-cheie privind asistenţa copilului cu cancer în România, rezultată din analiza celor 12 centre de oncologie pediatrică din ţară.
Numărul cazurilor noi de cancer la copil este în continuă creştere atât în România cât şi în lume.
Astfel, pentru perioada 2012-2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează pentru România, un număr de 444 cazuri noi de cancer pe an la grupa de vârsta 0-14 ani faţă de 377 în perioada 2008-2012.
Analiza datelor din Registrul National al Cancerelor la Copil trage un puternic semnal de alarmă privind întârzierea cu care acestea sunt diagnosticate şi tratate.
Astfel, din 2010 până în 2012 procentul cazurilor care s-au prezentat în stadii avansate a crescut de la 30% la 43% din tumorile stadializabile.
Factorii care afectează şansele de supravieţuire sunt prezentarea tardivă (în stadii avansate) în centrele de oncologie pediatrică, devierile de la standardele terapeutice şi diagnostice (perioada 2010 -2013 marcată de dificultăţi în asigurarea optimă a schemelor citostatice) şi uneori lipsa de complianţă la tratament.
Supravieţuirea în cele mai frecvente cancere la copil comparativ cu UE a fost cu 7 % mai mica în leucemii acute si aproape egala în limfoame, tumori cerebrale, retinoblastom. Decalaje mai mari de 10% se întâlnesc în sarcoame ajungând aproape de 30% în tumorile osoase.
Raportul privind Situatia Copilului cu Cancer în România, poate fi accesat pe pagina de web www.cancerlacopil.ro