Radu Jude a adus Ursul de Argint în România
Publicat de Adina Sîrbu, 15 februarie 2015, 22:13
Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia lungmetrajului ‘Aferim!’ la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin.
La sosirea, duminică. pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, regizorul Radu Jude a spus că România poate fi promovată şi prin produse culturale, precum filmul de artă. El speră ca toţi cei care au destinele culturii în mână să susţină filmul de artă românesc.
Radu Jude: “’Pentru cinematografia română sper că înseamnă ceea ce am spus şi la ceremonia de decernare a premiilor de la Berlin şi anume că e foarte important ca toate instituţiile care pot avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte cinematografia – Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român – să susţină ceea ce în mod convenţional numim film de artă, film de autor, şi nu produsele sociale şi de mai mică însemnătate. Asta cred că este lucrul cel mai important, şi anume că România poate fi promovată şi prin produse culturale care sunt făcute cu intenţie artistică. Ceea ce numim film de artă, film de autor, trebuie susţinut cât mai mult pentru că reprezintă România şi o pune totuşi într-o lumină bună”.
“Aferim!” va avea premiera în România la mijlocul lunii viitoare, iar regizorul Radu Jude speră ca pelicula să aibă şi acasă acelaşi succes pe care l-a înregistrat la Berlin: ‘Sperăm să existe un număr mare de spectatori pentru acest film, care pune nişte probleme importante pentru societatea românească şi la care sper că spectatorii se vor gândi mai aplicat şi mai cu interes după vizionarea filmului”, a precizat Radu Jude.
Regizorul a adăugat că primirea Ursului de Argint la Berlinale speră să însemne, pentru el personal, căi mai uşoare de obţinere de finanţare pentru următorul său proiect, o adaptare după romanul ‘Inimi cicatrizate’ de Max Blecher. Acţiunea fimului “Aferim!” este plasată în 1835, pelicula alb-negru fiind o parabolă istorică având în centru povestea unui rob ţigan care a fugit de la stăpân.
Filmările au fost realizate în Dobrogea, în munții Măcinului, și în mai multe localități din județul Giurgiu.
Aflaţi mai multe din Interviul dimineții la Radio Constanţa, luni, imediat după ora 9,00, când invitat va fi Valentin Rudolf, Line Producer-ul filmului.