Sănătatea din Tulcea nu se vindecă nici cu bugetul din acest an
Publicat de Bogdan Comșa, 12 februarie 2015, 20:53
Consiliul Judeţean (CJ) continuă demersurile pentru asigurarea unor locuinţe pentru medicii care doresc să lucreze în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), instituţie medicală ce se confruntă de mai mulţi ani cu un deficit de personal specializat.
‘Am asigurat deja cinci locuinţe, facem acum eforturi pentru identificarea unei soluţii pentru încă o familie şi mai avem alte patru situaţii cărora trebuie să le găsim o rezolvare până când se va finaliza imobilul ce se va construi în oraşul Tulcea pentru specialiştii din Sănătate’, a declarat joi pentru AGERPRES vicepreşedintele CJ, Vasile Strat.
În ceea ce priveşte demersurile făcute pe lângă Ministerul Sănătăţii pentru identificarea unei soluţii pentru salariile mici angajaţilor celor mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, acesta a afirmat că problemele personalului sanitar tulcean sunt similare cu cele ale angajaţilor unui spital din Vaslui.
‘La nivelul Ministerului Sănătăţii se caută cadrul legislativ pentru solicitarea salariaţilor privind reaşezarea sumelor alocate pentru prima de instalare. Cred că şi legea salarizării unice va fi o soluţie, însă principala problemă a SJU Tulcea constă în numărul mic de medici. Din păcate, legea nu permite ca rezidenţii să pună ştampila pe diagnosticul pacientului consultat, iar Casa de Asigurări de Sănătate nici nu poate deconta serviciile’, a mai spus vicepreşedintele Strat.
În timpul şedinţei CJ desfăşurată joi, consilierii au aprobat bugetul SJU, singurul ales judeţean care nu a votat fiind reprezentantul PNL, Dan Bălan, care şi-a explicat decizia prin faptul că bugetul SJU din acest an nu include suma necesară acordării a câte 20 de tichete de masă pe lună angajaţilor unităţii spitaliceşti, potrivit promisiunilor asumate în faţa sindicaliştilor din spital.
‘Legal, nu ne putem asuma o asemenea alocare financiară. În momentul de faţă, 85% din bugetul spitalului revine doar cheltuielilor salariale’, a precizat în timpul şedinţei în plen, vicepreşedintele CJ, Vasile Strat.
În urmă cu aproape o lună, angajaţii SJU au organizat un protest spontan solicitând majorarea lefurilor care, potrivit acestora, sunt cele mai mici din ţară, precum şi acordarea a câte 20 de tichete de masă pe lună.
SJU Tulcea este cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, primeşte fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate şi de la CJ şi numără, potrivit conducerii unităţii, circa 1.200 de angajaţi, din care circa 100 sunt specialişti.