Într-o lume marcată de crimele teroriştilor islamişti, musulmanii din România îşi aleg noii lideri
Publicat de Bogdan Comșa, 12 februarie 2015, 19:17
Consiliul Sinodal al Cultului Musulman din România (Şura-i Islam) s-a întrunit joi, la sediul Muftiatului, din Constanţa, în cadrul ultimei şedinţe statutare şi regulare din mandatul curent, stabilind calendarul alegerilor pentru desemnarea liderului spiritual ce-i va reprezenta în următorii cinci ani şi a noului consiliu.
Purtătorul de cuvânt al Muftiatului Cultului Musulman din România, consilierul eparhial Octai Memiş, a declarat că în cadrul ultimei şedinţe Şura-i Islam a ales Comisia pentru organizarea alegerilor şi soluţionarea contestaţiilor în a cărei componenţă intră şi deputaţii Varol Amet şi Iusein Ibram şi a stabilit că începând cu data de joi, 12 februarie, timp de o lună de zile pot fi depuse candidaturile pentru demnitatea de şef al Cultului Musulman din România (Muftiu), la sediul muftiatului, conform statutului aprobat.
Pe data de 19 martie va avea loc Adunarea Generală a Cultului Musulman din România în cadrul căreia va fi aleasă prin vot noua componenţă a Şura-i Islam, alcătuită din câte patru reprezentanţi ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (U.D.T.T.M.R ) şi Uniunii Democrate a Turcilor din România (U. D. T. R), directorul Colegiului Naţional ‘Kemal Ataturk’ din Medgidia şi 16 imami, dintre cei 57 de imami care deservesc lăcaşele de cult din ţara noastră. În intervalul 13-16 martie pot fi formulate eventualele contestaţii pentru candidaturile înregistrate la funcţia de muftiu, iar joi, 26 martie, la sediul Muftiatului va avea loc alegerea prin vot a liderului spiritual în cadrul primei şedinţe statutare a Şura-i Islam.
Actualul şef al Cultului Musulman din România, care deţine de zece ani funcţia de muftiu, Muurat Iusuf, are 38 de ani şi a absolvit în anul 2000 Facultatea de Teologie Islamică ’19 Mayis’ din oraşul Samsun (Turcia). În anul 2014 a susţinut cu brio teza de doctorat în Drept Canonic, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii ‘Ovidius’ din Constanţa, sub conducerea ştiinţifică a preotului prof. univ. dr. Nicolae Dură, cu titlul ‘Drepturile omului conform Dreptului Islamic şi Dreptului Canonic’.