(UPDATE AUDIO 13.30) – Radu Mazăre, chemat la audieri, la DNA Constanța
Publicat de , 6 februarie 2015, 12:14 / actualizat: 6 februarie 2015, 14:18
Conform unor surse judiciare, primarul Radu Mazăre ar fi fost citat la audieri, la sediul Serviciului Teritorial Constanța al DNA.
Nu se cunoaște, deocamdată, în ce dosar va fi chestionat edilul și nici dacă audierea are legătură cu perchezițiile de joi, de la Primărie, având în vedere că acestea au fost efectuate de procurorii DNA de la structura centrală.
UPDATE 12.40
Sosit la sediul Primăriei, Radu Mazăre a declarat că a fost citat să se prezinte, la ora 13, la DNA Constanța, pentru a da declarații în dosarul privind retrocedarea unui teren din stațiunea Mamaia.
Mai precis, este vorba de terenul pe care se află Club Castel din Mamaia.
UPDATE 13.00
”Astăzi merg la DNA Constanţa într-un dosar în care sunt vreo două-trei acuzaţii, una dintre ele fiind pentru un teren vândut în staţiunea Mamaia, în anul 2004, terenul de sub celebra clădire castel. Castelul a fost privatizat şi terenul a fost ulterior cumpărat de la Consiliul Local, prin votul Consiliului Local şi cu evaluare. Eu sunt suspect în dosarul ăsta de la DNA Constanţa de mai multă vreme, pentru fel de fel de bazaconii din astea. Acum nu ştiu ce vrea (DNA -n.r.) să-mi aducă la cunoştinţă. Mi-am luat avocat, mă prezit la ora 13.00 şi asta e, asta este viaţa mea de zece ani”, a spus Radu Mazăre, înainte de a merge la DNA Constanţa.
Întrebat dacă se aşteaptă să fie reţinut, el a spus că nu crede, dar că, oricum, şi-a luat o geacă groasă.
UPDATE 13.30
Radu Mazăre a plecat de la DNA Constanța și a declarat că i-a fost adusă la cunoștință o extindere a cercetării penale din dosarul retrocedărilor din Mamaia, în care este acum acuzat și de abuz în serviciu.
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus extinderea urmăririi penale faţă de suspectul MAZĂRE RADU ŞTEFAN, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu.
În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 24 octombrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei Constanţa, din care făceau parte: Mazăre Radu Ştefan – primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel – fost consilier municipal, Racu Constantin – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, – Dospinescu Daniela Ramona – directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan – fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina acestora reţinându-se infracţiunile de:
– abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,
– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
De la acea dată și până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art.86 alin.2 din Legea nr.188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.
Suspectului Mazăre Radu Ştefan i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.