Președintele Iohannis salută înfiinţarea unor centre NATO în România
Publicat de Bogdan Comșa, 5 februarie 2015, 20:58
Preşedintele Klaus Iohannis salută deciziile luate joi în Reuniunea miniştrilor Apărării ai statelor membre NATO, privitoare la crearea unor centre de comandă în şase ţări din flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice (România, Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia), se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
„Totodată, este de remarcat importanţa hotărârii asumate de România de a înfiinţa în ţară noastră un Comandament multinaţional la nivel de divizie, fapt subliniat şi în comunicatul final al Reuniunii, structură care va coordona centrele de comandă din România şi Bulgaria şi va asigura conexiunea la Comandamentul Întrunit Aliat de la Napoli”, relevă comunicatul menţionat.
Sursă citată adaugă că deciziile adoptate arată „angajamentul ferm” al statelor membre NATO de a pune în aplicare măsurile adoptate în cadrul Summitului NATO de la Wales (Marea Britanie) din 2014 privind consolidarea apărării comune pe Flancul Estic.
„Preşedintele României subliniază încă o dată determinarea ţării noastre de a întreprinde acţiunile necesare pentru crearea celor două structuri ale NATO în România, în calendarul asumat la nivel Aliat, aşa cum a afirmat şi în cadrul întâlnirii avute în luna ianuarie cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg”, încheie comunicatul de joi al Administraţiei Prezidenţiale.
NATO a aprobat joi o întărire a capacităţilor sale în estul Europei, creând o nouă forţă de reacţie rapidă de 5.000 de militari şi şase ‘centre de comandă’ în regiune, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.
Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi Marea Britanie au acceptat să fie primele ţări care vor participa la această nouă forţă ‘vârf de lance’, a precizat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările NATO. Această trebuie să fie operaţională în 2016.
‘Este un răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, care a încălcat legea internaţională şi a anexat Crimeea’, a afirmat Stoltenberg la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe ai apărării din ţările NATO.
‘Am decis că această forţă de reacţie foarte rapidă va fi compusă dintr-o brigada terestră de circa 5.000 de oameni’, a precizat el după reuniune, subliniind că această forţă va fi susţinută de componente aeriene şi maritime şi de forţe speciale.
‘Am convenit să deschidem imediat şase centre multinaţionale de comandă şi control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România’, a mai spus Stoltenberg. ‘Dacă va surveni o nouă criză, acestea vor garanta că forţele naţionale şi ale NATO provenind din întreagă Alianţa vor fi capabile să acţioneze concertat de la început’, a adăugat el.
Aceste centre de comandă vor servi la desfăşurarea forţei ‘vârf de lance’ dacă NATO decide să lanseze operaţiuni în aceste ţări apropiate de Rusia, care se îngrijorează de politică Moscovei, notează France Presse.
‘Centrele de comandă vor uşura desfăşurarea forţei de intervenţie rapidă, dar vor susţine şi planificarea apărării colective şi vor ajuta la coordonarea acestor exerciţii’, a explicat Jens Stoltenberg.
Germania, Danemarca şi Polonia au acceptat să colaboreze pentru a stabili la Szczecin, în vestul Poloniei, cartierul general care va coordona acţiunea noilor centre de comandament.