Raportul lungimii degetelor arătător și inelar dezvăluie dacă ești sau nu fidel(ă)
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 februarie 2015, 20:30
Lungimea degetului arătător față de degetul inelar ar putea dezvălui caracterul nestatornic sau, dimpotrivă, fidel al unei persoane, arată un studiu al unei echipe universitare britanice.
Se știe de câțiva ani că diferența de mărime dintre arătător și inelar este un indice al dozei de testosteron la care a fost expus embrionul, relatează miercuri AFP. În timpul gestației, fetusul este supus unor niveluri diferite de hormoni sexuali: estrogenii, hormonii feminini, ar favoriza alungirea indexului, în timp ce testosteronul, hormonul masculin, ar contribui la formarea unor inelare lungi.
Din acest motiv, bărbații și femeile nu au același raport între cele două degete. Acest număr, numit indicele lui Manning sau raportul 2D/4D (arătător-inelar), tinde spre 1 la femei și se situează în jur de 0,96 la bărbați.
Potrivit altor cercetări, un nivel ridicat de testosteron la fetus ar determina în viața adultului un caracter mai nestatornic, mai puțin fidel.
Cercetători de la Universitățile din Oxford și Northumbria au utilizat acest indice la observarea a 1.314 britanici, bărbați și femei, și au comparat rezultatele cu cele ale unui studiu asupra comportamentului social și sexual al unui alt eșantion de 595 de nord-americani și britanici. La cele două grupuri analizate, ‘am observat ceea ce pare a fi un grup de bărbați și femei mai susceptibili să fie fideli și un alt grup, mai înclinat să zboare din floare în floare’, spune Rafael Wlodarski, psiholog la Universitatea din Oxford, autor al studiului apărut în revista britanică Biology Letters.
Potrivit studiului, proporția bărbaților înclinați să fie nestatornici ar fi de 57% (43% susceptibili să fie fideli), față de 47% dintre femei înclinate spre nestatornicie (53% spre fidelitate).
Prezența acestor două grupuri în populație ar explica faptul că, în regnul animal, ”omul a figurat mereu la jumătatea drumului între speciile monogame și cele poligame”, arată cercetătorii în articol. Ei afirmă totuși că cercetarea asupra lungimii celor două degete sugerează o proporție mai mare de femei și bărbați nestatornici decât cea la care s-a ajuns prin sondaj pe bază de chestionare. Acest lucru subliniază faptul că este nevoie de prudență în interpretarea rezultatelor, potrivit cercetătorilor.
”Comportamentul uman este influențat de mulți factori, ca mediul și experiența de viață, și ceea ce se petrece în uter ar putea avea doar un efect minor asupra unui lucru atât de complex ca relațiile sexuale”, spune Robin Dunbar de la Universitatea din Oxford, un alt autor al articolului, menționat de AFP.