Cum previn dobrogenii boala secolului?
Publicat de Carmen Secuiu, 4 februarie 2015, 13:53
Pe 4 februarie se marchează în fiecare an Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.
Prin această zi se dorește atât conștientizarea cancerului în rândul populației, cât și prevenția acestei maladii, considerată cea mai cumplită boală a secolului.
Cum se apără dobrogenii împotriva acestui flagel, care aduce pe plan mondial 7 milione de cazuri noi?
Ei spun că trebuie concentrată atenția pe un regim alimentar adecvat menținerii sănătății, renunțarea la sedentarism și o viață activă, plimbări în parc, practicarea unui sport, renunțarea la fumat, alcool, precum și evitarea unei vieți stresante, pe care nu prea ai cum s- o schimbi. ”Printre factorii declanșatori sunt emoțiile negative puternice”, ne-a spus o constănțeancă.
În România, în urmă cu aproape 2 ani, prin lansarea inițiativei ”Uniți împotriva cancerului” s-a realizat un program de conștientizare și implicare a pacienților în găsirea unor soluții pe termen lung pentru asigurarea unui acces rapid și egal la cele mai bune terapii în domeniul cancerului, în conturarea unor strategii de prevenire și diagnostic precoce al acestei afecțiuni.
În România, numărul bolnavilor de cancer este de aproape o jumătate de milion.
Cele mai comune forme de cancer sunt cancerul pulmonar și colorectal, la bărbați și cel de sân, la femei.
Autoritățile europene recomandă crearea unui Plan Național de Luptă împotriva Cancerului, plan care să cuprindă atât tratamentul, cât și prevenția.
Pe plan mondial, anual sunt descoperite șapte milioane de cazuri noi de cancer, incidența acestora fiind mai mare în țările industrializate, unde aerul este foarte poluat. Printre factorii declanșatori se numără și obezitatea, infecţiile sau radiaţiile.
Până în 2035, se preconizează că 25 de milioane de oameni vor suferi de această maladie. În schimb, jumătate dintre cazuri pot fi prevenite, dacă suntem atenţi la tot ceea ce ne afectează.
Să ascultăm prin ce metode încearcă dobrogenii să prevină cancerul:
carmensecuiu@radioconstanta.ro