Percheziții în București și în 11 județe
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 februarie 2015, 10:24
Polițiștii fac 146 de percheziții în București și 11 județe, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spălare de bani și evaziune în domeniile IT și construcții, cu un prejudiciu de 30 milioane de euro, surse judiciare declarând că printre firmele percheziționate sunt Erbașu, UTI și Strabag.
Potrivit Poliției Române, cele 146 de percheziții sunt făcute de polițiștii de la Investigarea Criminalității Organizate, în București și județele Arad, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT și construcții și la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani.
Polițiștii vor pune în executare 90 de mandate de aducere, anchetatorii urmând să stabilească, în urma audierilor, dacă vor lua măsuri preventive în cazul suspecților.
Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că printre firmele percheziționate sunt Erbașu, UTI, Strabag, Romsys și Total Network Solution. De asemenea, percheziții au loc și la locuința lui Cristian Romeo Erbașu.
În dosar sunt vizați reprezentanții a peste 200 de societăți comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele și impozitele datorate bugetului de stat, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.
„De asemenea, prin intermediul societăților implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obținuți ar fi fost reintroduși în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive”, a precizat sursa citată.
Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală și este de aproximativ 30 de milioane de euro.
La percheziții participă peste 300 de polițiști de la unitățile centrale și teritoriale ale Poliției Române și luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
Acțiunea este coordonată de Parchetul Tribunalului București și sprijinită de Serviciul Român de Informații.