Gazele de şist din Europa: o afacere nerentabilă pentru americanii de la Chevron
Publicat de Adina Sîrbu, 31 ianuarie 2015, 23:58 / actualizat: 1 februarie 2015, 10:04
Compania Chevron renunță la eforturile sale de a găsi gaze de șist în Polonia şi se va retrage din acest stat.
Potrivit Reuters, decizia a fost luată după ce experţi ai companiei americane şi-au dat seama că estimările făcute în privinţa cantităţii de gaze de şist din Polonia au fost eronate: zăcămintele sunt mici, condiţiile de forare dificile, iar incertitudinea planează asupra reglementărilor Guvernului de la Varşovia.
La sfârșitul anului trecut, Chevron a renunţat și la proiectul din Olesska, vestul Ucrainei, motivând că este nemulțumit de fiscalitatea pentru acest gen de afaceri.
În România, şeful Executivului, Victor Ponta, preciza în toamna anului trecut că problema explorării gazelor de şist la noi în ţară s-a amânat, fiind pus accentul pe explorarea gazelor convenţionale din Marea Neagră.
Ponta spunea atunci că “se pare că nu avem gaze de şist”. Americanii de la Chevron au susţinut, însă, că analizează deocamdată informaţiile obţinute în urma operaţiunilor de foraj şi a investigațiilor geofizice pentru a înţelege potenţialul resurselor de gaze. După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi vor rămâne în custodia statului.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că „problema gazelor de şist se rezolvă de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă a petrolului”.
„Lucrurile s-au schimbat radical şi exploatarea gazelor de şist, cel puţin în România, nu cred că mai este în zona rentabilităţii”, a spus Klaus Iohannis, precizând că tehnologia nu este nouă, dar nu a fost folosită, pentru că nu era rentabilă. Creşterea preţului petrolului a dus însă la sporirea interesului pentru acest tip de exploatare. „Impresia mea este că acum, în această etapă, interesul pentru gazele de şist este în scădere”, a adăugat Klaus Iohannis.