Folclorul muzical al tătarilor dobrogeni adunat în prima culegere
Publicat de Carmen Secuiu, 30 ianuarie 2015, 12:04
Lansarea cărții „Din folclorul muzical al tătarilor dobrogeni”, de Ghizela Sulițeanu, apărută la Editura Kriterion, cu sprijinul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco– Musulmani din România și al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, reprezintă o adevărată bijuterie folclorică, deoarece dezvăluie bogăția obiceiurilor tradiționale, însoțite de cântec.
Etnologul și muzicologul, Ghizela Sulițeanu, membră a comunității evreiești a făcut investigații, mergând prin toate satele dobrogene și înregistrând pe magnetofon, în urmă cu 50 de ani, cântecele etnicilor tătari, transmise din generație în generație.
”Este o culegere de folclor, care a fost realizată după 50 de ani, astfel că din punct de vedere al purității folclorului tătar, cartea aceasta reprezintă o adevărată dovadă. Informatorii de acum 50 de ani erau mai autentici, în sensul că nu au fost influențați de folclorul turcesc sau folclorul crimeean”, ne- a spus redactorul de carte de la Editura Kriterion, Elena Diatcu.
Autoarea a fost ajutată în culegerea și prelucrarea acestor materiale de primă investigare a folclorului tătar din Dobrogea de către Sebat Husein și Ali Nagi Geafer, cei care s- au ocupat de partiturile muzicale și curățarea textelor.
Această lucrare, valoroasă prin unicitatea sa, cuprinde „Folclorul copiilor”, „Cântece de Ramazan”, „Cântece funebre” și „Cântece de nuntă” și ceea ce este interesant și valoros este că pe lângă textul tătar există și traducerea în limba română.
”Ca invitat special la această lansare de carte, despre folclorul muzical al tătarilor din Dobrogea, am descoperit ospitalitatea și buna relaționare cu membrii acestei etnii. Este vorba despre o reînviere a spiritului de la Cordoba, când în secolele XVI- XVII, acolo au conviețuit în condiții excelente, de bună înțelegere, evrei, creștini și musulmani. Au colaborat în a citi, cu și mai multă atenție învățăturile sfinte, pentru că avem oarecum origini comune, atât cultul mozaic, religia islamică sau creștinismul își trag seva din ”Sfânta Scriptură”, de acolo de unde s- a pornit această unire a oamenilor cu Dumnezeu”, așa cum a precizat deputatul și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.
Muftiul Cultului Musulman din România Iusuf Muurat a precizat că indiferent de apartenența religioasă,în Dobrogea multiculturalitatea este bazată pe respect reciproc”.
La eveniment a participat și subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii Irina Cajal, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanța, Su Yanwen, viceconsulul Republicii Turcia la Constanța, Cenk Tanay, directorul Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Daniela Vlădescu şi compozitorul Dumitru Lupu.
Lansarea culegerii de folclor muzical tătar s-a încheiat cu un moment artistic, susținut de copiii de la cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare, îndrumați de prof. Neriman Ibraim și de solista Melia Iusuf. Să- i ascultăm, în reportajul audio, pe președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer și redactorul de carte al editurii Kriterion, Elena Diatcu.
carmensecuiu@radioconstanta.ro