”Avalanșă” de tineri care consumă etnobotanice
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 ianuarie 2015, 10:32
Medicii de la Spitalul Județean Galați spun că în această lună s-au confruntat cu o ”avalanșă” a cazurilor în care tinerii au ajuns la spital după ce au consumat substanțe psihoactive, atrăgând atenția că aceștia folosesc diverse amestecuri, care conțin inclusiv acetonă sau otravă pentru șobolani.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, Lucica Grigorică, a declarat că la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au ajuns, în această lună, 52 de tineri cărora li s-a făcut rău după ce au consumat substanțe etnobotanice.
„A fost o avalanșă de cazuri la UPU, mai exact 52 de persoane, cei mai mai mulți fiind adolescenți, care aveau diverse manifestări neurologice, cum ar fi stări de agitație, halucinații, tentative de automutilare sau opusul acestora, stări de letargie. Alții aveau tulburări digestive, grețuri, vărsături. Ei au primit îngrijiri medicale, iar unii au fost transferați către Spitalul de Psihiatrie. Din păcate, sunt foarte mulți adolescenți și care nu știu nici măcar ce susbstanțe au consumat, noi le spunem în mod generic substanțe psihoactive”, a spus Lucica Grigorică.
De altfel, reprezentanții Centrului Antidrog Galați au atras atenția asupra numărului mare de persoane care au ajuns la spital după ce au consumat substanțe psihoactive.
Săptămâna trecută, în ședința de bilanț a activității instituției pe 2014, directorul Centrului Antidrog Galați, Angela Ene, spunea că tinerii au început să utilizeze în preparea amestecurilor pe care le consumă substanțe extrem de nocive, precum acetonă sau otravă pentru șobolani.
”Sunt cazuri recente de consum de substanțe cu proprietăți psihoactive, etnobotanice asociate cu alt tip droguri, gen cannabis. Se comandă aceste substanțe, care sunt de fapt niște îngrășăminte pentru plante, în alte țări. Societățile-mamă se află în America și China. Pentru ca acestea să nu fie supuse controlului vamal s-au înființat laboratoare în Europa. Se comandă de pe internet aceste îngrășăminte chimice în cantități de 200-300 grame, care aduc venituri financiare foarte mari, motiv pentru care oamenii sunt tentați să le importe. După care, tinerii din Galați, la domiciliu, amestecă acest îngrășământ cu diferite plante și pentru ca acestea să se lipească ei folosesc substanțe toxice, cum ar fi acetona și otrava de șoareci. Toate acestea sunt lăsate la macerat timp de o săptămână, după care le ambalează în pliculețe și le comercializează. Consumul de astfel de substanțe a luat o amploare deosebită”, a declarat Angela Ene.