Punerea în valoare a vestigiilor arheologice subacvatice
Publicat de , 26 ianuarie 2015, 15:58
Pentru dobrogeni şi nu numai, este foarte importantă dezvoltarea potențialului turistic al litoralului Mării Negre, iar aceasta se poate obţine şi prin prin folosirea în scop turistic a vestigiilor arheologice subacvatice.
O echipă internaţională de cercetători şi-a propus să realizeze acest lucru şi a reuşit, accesând fonduri europene. Început în august 2013, proiectul HERAS va fi finalizat luna viitoare, după ce a beneficiat de o finanţare europeană de peste 1.400.000 de euro, printr-un program transfrontalier România-Bulgaria. În plus, interesul pentru cercetările subacvatice este tot mai mare, în condiţiile în care există o documentaţie săracă în acest domeniu.
Reunind expertiza a doua ţări, proiectul HERAS îşi propune să identifice patrimoniul cultural submarin, rodul a mii de ani de istorie comună, în ideea de a promova acest puternic potential istoric comun şi de a gestiona descoperirile, devenind atracții turistice deosebite din în arealul Constanța – Kaliakra. Invitat în această seară, la emisiunea “Stil de viaţă”, istoricul Constantin Chera, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, în dialog cu Steliana Bajdechi.