Numărul românilor care aleg să mănânce sănătos a crescut
Publicat de Carmen Secuiu, 21 ianuarie 2015, 09:30
Românii au început să acorde o importanță mai mare alimentaţiei sănătoase, în ultimii opt ani, potrivit celui mai recent Studiu Naţional de Audienţă realizat de Biroul Român de Audit Transmedia.
Jumătate dintre români sunt dispuşi să plătească suplimentar pentru alimente care nu conţin E-uri, iar 600.000 de români sunt vegetarieni.
Fast- food- ul nu se mai are acelaşi succes ca în urmă cu câțiva ani.
Deşi, româncele țin la siluetă, 60% dintre acestea afirmă că nu pot trăi fără să consume dulciuri, iar dobrogencele sunt cele mai mari consumatoare de ciocolată.
Prin vox- ul realizat de Radio Constanța am descoperit că și cei mici știu câte ceva despre beneficiile fructelor și despre faptul că nu orice ciocolată este benefică pentru ei. ”Ciocolata care are peste 75% cacao este bună pentru creier”, spune una dintre mămicile intervievate, care a continuat:
”Ar fi bine să ne întoarcem puțin în perioada arhaică și să ne amintim cum se mâncau cerealele fără zahăr și alte rafinări. Eu nu le dau copiilor mei nici sucuri din acestea care stau și câteva luni în magazine și nu se strică, prefer să le fac acasă din fructe”.
Cojocea Viorica, o altă constănțeancă, ne- a spus că are al șaselea copil, sănătos, deoarece a ales, ca stil de viață o dietă lacto- vegetariană, ceea ce poate fi de ajutor unei familii. Asta înseamnă costuri mai puține și mai puțin timp pierdut prin spitale, plus starea de bine.
Alimentația contează cel mai mult, în a trăi fericit și sănătos. Dacă un om este sănătos îi poate bucura și pe ceilalți din jurul său.
În familia sa, se consumă foarte puțină carne. Aceasta spune că necesită un efort suplimentar al organismului uman de a o procesa, prin raport cu aportul de beneficiu pentru sănătate, în acest mod eliminând și prăjelile.
Nici ouăle nu sunt foarte sănătoase, deoarece găinile sunt stresate și hormonii de stres fac ca oamenii să devină agresivi. Meniurile alcătuite din ciuperci, alune, fructe și legume românești sau soia, în loc de carne, mai puțin pregătite la foc sau în stare crudă. Asta înseamnă și un timp câștigat”, ne mai spune doamna Viorica.
Să o ascultăm în înregistrarea audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro