Vorba aceea – Să ne recondiționăm vorbirea!
Publicat de Larisa Calistru, 19 ianuarie 2015, 08:03
În ultima vreme, am recepționat enunțuri în care folosirea verbului “a recondiționa” era nepotrivită. Iată primul exemplu: ”Probabil că antrenorul va reuși să-i recondiționeze din nou pe elevii săi preferați”.
Autorul enunțului a vrut să comunice idea că antrenorul putea reuși să-i determine pe discipolii săi preferați să reintre în forma care i-a consacrat, remontând handicapul pe care-l resimțeau în raport cu ceilalți.
Aici, folosirea verbului “a recondiționa” e fundamental eronată, întrucat “a recondiționa” înseamnă “a repara”, “a renova”, “a aduce în bună stare” un obiect util, respectiv un motor, o instalație electrică, un subansamblu, etc. El se aplică unor materii și material, în scopul de a fi refolosite și revalorificate.
Altcineva zicea: “În urma accidentului rutier, medicii i-au recondiționat toate organele afectate”. Fără îndoială, medicii au restabilit funcțiile mai multor organe afectate, au vindecat dureri, au alinat suferințe, dar în niciun caz nu au reparat, renovat, cu alte cuvinte nu au recondiționat ceva anume, pentru că nu sunt nici mecanici, nici strungari și nici tâmplari.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!