Românii nu vor mai avea nevoie de VIZE pentru SUA
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 ianuarie 2015, 12:47 / actualizat: 18 ianuarie 2015, 16:00
Asistentul Secretarului de Stat american pentru Afaceri europene, Victoria Nuland, a discutat cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu despre eventualitatea înlăturării sistemului de vize pentru cetăţenii români.
Nuland a declarat că lucrurile nu depind doar de România, ci şi de Congresul SUA.
Procentul ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2013–2014, a fost de 9,8 %. Scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, asociată eventualei modificări a criteriilor de acces în Programul Visa Waiver, în principal prin posibilitatea creşterii pragului ratei de refuz de la 3%, în prezent, la 10%, este de natură să contribuie semnificativ la materializarea, într-un timp cât mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relaţia cu SUA, scrie capital.ro.
Cele 17 mari companii americane membre ale Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO) vor să convingă Congresul SUA că România trebuie introdusă în programul Visa-Waiver, a declarat Eric Stewart, directorul AMRO. Din Consiliul de Afaceri Româno-American fac parte mari companii ca Chevron, ExxonMobil sau Cargill, care sunt implicate în dezvoltarea laturii economice a Parteneriatului Strategic dintre SUA şi România.
Visa Waiver Program (VWP) permite cetăţenilor din anumite ţări să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a fi nevoiţi să obţină o viză.
Programul a fost înfiinţat în 1986 cu obiectivul de a elimina barierele inutile, de a stimula industria turismului şi de a permite Departamentului de Stat să-şi canalizeze resursele consulare în alte domenii.
Ţările care fac parte din VWP sunt: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.