Vorba aceea – Maxime și aforisme eminesciene
Publicat de Larisa Calistru, 15 ianuarie 2015, 08:33
Poetul național Mihai Eminescu și-a concentrat esența gândirii sale și în maxime sau aforisme: ”Pasiunile înjosesc, pasiunea înalță”. Un joc de cuvinte foarte plăcut, cuprinzând mult adevăr. Când vorbim despre pasiunile cuiva,ne gândim la patimile, la pornirile, la ambițiile sale. Apare aici o nuanță peiorativă a cuvântului “pasiuni”, folosit la plural.
În schimb, reluarea cuvântului la singular, exclude idea de demoni mărunți care macină, frământă și minimalizează ființa omenească. Acela care arde la flacăra unei pasiuni mistuitoare(iubire,venerație,aspiratie, etc.) este demn de toată admirația noastră, sacrificându-și energiile fizice și sufletești pe altarul acelei pasiuni exemplare.
Tot Eminescu scrie:”În neputință, omul își descoperă adevărata forță”. Înțelegem că la ananghie, confruntat cu o situație-limită a existenței,omul își găsește forța interioară pentru a replica, întrucât nu știe câte poate duce. Cuvântul “neputință” este folosit aici în mai multe sensuri: material, fizic, moral. Este în acest dicton eminescian și un subînțeles profund: omul e dator să-și depășească propria condiție umilă, ridicându-se, asemenea lui Prometeu, deasupra propriilor nevoi și slăbiciuni.
De spusele noastre se leagă și un alt aforism eminescian: ”A înțelege înseamnă a putea”. Așadar, în momentul în care conștientizezi o informație ori semnificația unui mesaj, valoarea unei comunicări, este cazul să treci la acțiune în favoarea ta și a semenilor tăi.