STUDIU: Ia mai toarn-un păhărel, că am mai muncit niţel!
Publicat de Bogdan Comșa, 14 ianuarie 2015, 18:59
Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool, punându-și în pericol sănătate, avertizează oamenii de știință într-o cercetare publicată miercuri în British Medical Journal (BMJ).
O echipă internațională de cercetători a analizat o serie de studii care au implicat peste 400.000 de persoane, ajungând la concluzia că angajații care lucrează peste 48 de ore pe săptămână — pragul stabilit de o directivă europeană privind munca — sunt mai predispuși să consume alcool într-o cantitate care le pune în pericol sănătatea.
Este riscant pentru sănătate consumul a 14 băuturi alcoolice pe săptămână de către femei și a peste 21 de către bărbați, au specificat autorii.
Referința pentru băuturi este, de obicei, „unitatea” de alcool ( sau 10 de grame de alcool pur), care corespunde unui pahar standard (la bistro sau la bar), cum ar fi un pahar mic de whisky, un pahar de vin sau o halbă de bere.
Datele individuale au arătat că persoanele care lucrează 49-54 de ore pe săptămână sau a căror perioadă săptămânală de lucru se poate prelungi până la 55 de ore sau chiar la mai mult au un risc crescut (de 13%, respectiv 12% mai mare) de a abuza de alcool, comparativ cu angajații care lucrează 35-40 de ore pe săptămână.
Orele lungi de muncă au fost asociate anterior cu un risc crescut de boli cardiovasculare, de accidente și de probleme de sănătate mintală, notează autorii.
Analiza a inclus 14 țări dezvoltate: Germania, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Spania, Statele Unite, Franța, Finlanda, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit, Suedia și Taiwan.