După ce a ignorat problema ani de zile, Primăria Constanţa reface „plămânul verde” al oraşului
Publicat de Bogdan Comșa, 12 ianuarie 2015, 19:01 / actualizat: 12 ianuarie 2015, 22:36
Primăria Constanţa va continua anul acest un proiect început la finele lui 2014, prin care în municipiu şi în staţiunea Mamaia au fost plantaţi 13.500 de arbori.
Este vorba de platani, tei, mesteceni, plopi negri şi salcâmi pendul, specii adaptate condiţiilor de climă şi sol specifice zonei.
Aceştia au fost plantaţi în următoarele zone: Parc Tomis II, Bulevardul Mamaia, Parc Tomis I, Faleză Nord, Parc Casa de Cultură, Km 4 – 5, CET, Staţiunea Mamaia, Cartier Poarta 6 + Parc Poarta 6, Tomis Nord, Tomis III, Inel I, Inel II şi Badea Cârţan.
Pentru continuarea proiectului, în acest anu se vor achiziţiona 15.000 de puieţi din aceleaşi specii, care vor fi plantaţi în cartiere, în parcuri şi pe aliniamentele stradale.
Spaţiul verde din municipiul Constanţa este de circa doi metri pătraţi pe cap de locuitor, de aproximativ 14 ori mai mic decât normele europene în vigoare şi, de asemenea, mult şi sub cele naţionale.
Situaţia a fost agravată, de-a lungul anilor, de distrugerea spaţiilor verzi dintre blocuri şi a parcurilor din Constanţa, pe care au apărut diverse construcţii – de la case particulare, la edificii de cult, clădiri de birouri, mall-uri sau alte spaţii comerciale (vezi imaginile de mai jos).
Pe pagina de Facebook a Primăriei Constanţa se precizează, acum, că „este binecunoscută importantă arborilor pentru îmbunătăţirea calităţii aerului pe care îl respirăm, prin aportul de oxigen şi beneficiile calităţii vieţii locuitorilor.
De asemenea arborii au capacitatea de a absorbi poluanţii chimici şi praful din atmosfera şi contribuie la fixarea solului prevenind eroziunea.
Plantaţiile din vecinătatea zonelor locuite împiedică supraîncălzirea aerului în zilele de vara şi reduc poluarea fonică prin crearea unor ecrane fonoabsorbante de vegetaţie.
În parcurile şi zonele publice arborii au un rol benefic în diminuarea stresului prin conţinutul de ioni pozitivi pe are îi aduc aerului de respirat.
Având în vedere cele mai sus prezentate este absolut necesară plantarea intensivă a acestora”.