(AUDIO) Vorba aceea – Să ne corectăm vorbirea!
Publicat de Larisa Calistru, 12 ianuarie 2015, 07:54
Frica de dezacord conduce la folosirea în exces a formei verbale “trebuiesc”, pe care mulți o consideră pluralul de la “trebuie”. De aceea, auzim adesea: “Îți trebuiesc lucrurile” în loc de “Îți trebuie lucrurile”. Ca și în cazul verbelor “contribuie” și “lucrează”(care au forme identice la persoana a treia singular și plural) cuvântul “trebuie” reprezintă atât singularul, cât și pluralul. Temându-se și ferindu-se de dezacordul gramatical, unii recurg la forma “trebuiesc”, formă ce exprimă rpspicat pluralul. Oricum, limba română preferă forma “trebuie”, mai îngrijită și mai elegantă, atât pentru singular cât și pentru plural.
Iar acum vă prezentăm o greșeala des-întâlnită în jurnalele de sport: “Echipa masculină de șah a României a pierdut cu 2 puncte și jumătate la jumătate de punct întâlnirea cu naționala Georgiei la CM pe echipe” sau “Reprezentativa masculină de handbal a țării noastre a cedat cu 35 la 34 în fața Serbiei, într-un meci de pregătire pentru CM din Croația”.
Corecte sunt enunțurile: “Echipa masculină de șah a României a pierdut cu 0,5 puncte la 2 puncte și jumătate întâlnirea cu naționala Georgiei la CM pe echipe”, “Reprezentativa masculină de handbal a țării noastre a cedat cu 34 la 35 în fața Serbiei, într-un meci de pregătire pentru CM din Croația”.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!