Parcul Naţional Munţii Măcinului are un centru turistic în satul Greci
Publicat de magda.chirana, 8 ianuarie 2015, 11:14
În satul tulcean Greci a fost creat Centrul Turistic Munţii Măcinului care se va inaugura până la sârşitul acestei luni.
Directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, Viorel Roşca, a declarat că acest centru va avea o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi şi va oferi spaţii de prezentare a bioregiunii stepice din Galaţi, Brăila, Constanţa şi Ialomiţa.
Vizitatorii vor putea viziona imagini on-line cu speciile deosebite din această zonă, iar, în paralel, centrul va găzdui şi activitate de cercetare ştiinţifică.
Construcţia centrului de vizitare a Parcului Naţional din judeţul Tulcea s-a realizat printr-un proiect cu finanţa re europeană ,în valoare de două milioane de lei, amenajarea acestuia urmând să se realizeze prin intermediul unui alt proiect în valoare de un milion de lei care are ca termen de finalizare sfârşitul acestui an.
Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană, unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice.
Prezentând o importanţă deosebită între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi dintre aceştia, zona adăposteşte aproape 70% din tipurile de roci cunoscute, plante care cresc din piatră seacă, păsări emblemă pentru alte state dunărene şi specii neprotejate în vreun alt loc din lume.