(AUDIO) Vorba aceea – Tu cum spui în mod normal ?
Publicat de Larisa Calistru, 7 ianuarie 2015, 08:20
Preocuparea excesivă pentru evitarea dezacordului gramatical duce la efectul mai puțin scontat – al construcțiilor greșite. În loc să se spună: “În ceea ce privește cărțile procurate” se gafează surprinzator, afirmându-se:”În ceea ce privesc cărțile procurate”. O întrebare simplă de tipul “Ce e cu abaterile acestea de la disciplină?” e deturnată în formularea: “Ce-s cu abaterile acestea?”.
Formulările incorecte semnalate au la origine o interpretare nefirească. Aceasta se încadrează în hiperurbanism sau hipercorectitudine, înțelegând prin aceasta o greșeală făcută din grija de a se evita altă greșeală.
În enunțul: “În ceea ce privește cărțile procurate” substantivul “cărțile” nu este subiect, ci complement direct. Subiectul e reprezentat prin pronumele “ceea ce”, care e la singular. De aceea și verbul “privește” e la numărul singular.
În cazul întrebării:”Ce e cu abaterile acestea de la disciplină?” subiectul propozitiei este “ce” și acordul verbului predicativ “e” se face cu acest cuvânt, aflat la numărul singular.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!