(AUDIO) Vorba aceea – Semnificațiile cuvintelor Bobotează și agheasmă
Publicat de Larisa Calistru, 6 ianuarie 2015, 08:07
Boboteaza este o mare sărbătoare în cultul ortodox și romano-catolic al botezului lui Isus Hristos. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
Este o formație artificială, din cuvântul slav “bogu”(Dumnezeu) și “botează”, devenită populară prin intermediul bisericii.
Cuvântul se regasește și în expresia Gerul Bobotezei, însemnând că avem parte de un ger strașnic, așa ca de început de ianuarie. Familiar, cuvântul “Bobotează” poate însemna : boroboață, ca în expresia: A pățit o Bobotează de i s-a dus numele.
În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește ca preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flăcăi curajoși pentru a o adduce înapoi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă și „botează” cu ea apele, oamenii, animalele și casele.
Agheasma este apa sfințită. În Muntenia se rostește “aiasmă” iar în Banat: ”iasmă”.
Aghiasma Mare, adică apa Sfințită de la Bobotează, are putere tămăduitoare. De aceea, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne tot așa de proaspătă, de curată și de plăcută la gust ca și cand ar fi atunci scoasă din izvor.
Cuvântul “agheasmă” sau “aghiasmă” este grecesc (aghios) și înseamnă Sfințire. La români, prin aghiasmă se înțelege atât apa sfințită, cât și slujba pentru Sfintirea ei.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!