Cum să conducem în siguranţă pe drumuri acoperite cu polei
Publicat de Bogdan Comșa, 3 ianuarie 2015, 15:01
Având în vedere condiţiile de iarnă în care se circulă pe arterele rutiere din județul Constanța – polei, ceață etc, poliţiştii constănţeni reamintesc conducătorilor de autovehicule regulile de bază cu privire la conduita în trafic şi pregătirea autovehiculelor pentru drum.
Astfel, poliţiştii rutieri recomandă:
– adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei);
– circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu, gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită;
– folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire;
– păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
– nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor;
– în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz.
Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, primele lucruri ce trebuie avute în vedere sunt:
– verificarea sistemului de degivrare şi climatizare;
– verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă;
– dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel.
În condiţiile înrăutăţirii vremii, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.
Poliţia rutieră este în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo impune închiderea unor secţiuni de drum afectate de viscol.
Poliţia Rutieră va transmite periodic informări cu privire la starea drumurilor şi, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare.
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
În caz de urgenţă, cetăţenii pot apela numărul unic de urgenţă 112.