Cu ce delicii culinare sunt serviți turiştii care îşi petrec vacanţa în Laponia
Publicat de magda.chirana, 26 decembrie 2014, 09:15 / actualizat: 26 decembrie 2014, 11:44
Dacă alegeţi pentru vacanţa de Crăciun o excursie în Laponia, ţara lui Moş Crcăciun, pe lângă plimbările cu sania trasă de reni, observarea Aurorei Boreale sau a tradiţiilor populaţiei Sami, vă aşteaptă şi nenumărate specialităţi culinare ale locului.
În Laponia, meniurile sunt foarte variate şi sunt şi mai apetisante în aer liber, în plină natură finlandeză.
Turiştii pot gusta ‘suovas’, carne de ren sărată şi afumată, slowfood al samilor, pot pescui ‘röding’, păstrăv arctic pe care îl pot pregăti la grătar în aer liber.
De asemenea, la mare căutare este caviarul de Kalix, icre de păstrăv argintiu, specialitate culinară suedeză din Golful Botnic , care a devenit în timp un adevărat brand local.
Turiştii pot gusta şi din ‘Tunnbröd’, pâine din făină de grâu si secară, poate fi moale sau crocantă şi se serveste în general cu unt, carne de ren sau brânză.
Puţin mai la sud ,se află zona în care se produce brânza Västerbotten, asa-numitul ‘parmezan suedez’, cu denumire de origine protejată.
O vacanţă în Laponia este destul de costisitoare: numai cazarea pentru cinci zile, la un hotel de trei stele, se ridică la aproximativ 1400 de euro de persoană.