Tradiţii şi obiceiuri populare în Ajunul Crăciunului
Publicat de valentin.lungeanu, 24 decembrie 2014, 20:23
Ajunul Crăciunului este ziua în care gospodinele pregătesc cu spor ultimele bucate pentru ziua de Crăciun, prilej de sărbătoare pentru toți creștinii.
Se zice, din timpuri vechi, că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.
Conform tradiției, Maica Domnului, înainte de a naște, a cerut ajutor lui Moș Ajun, dar acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – Moș Crăciun. Astfel Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era Moș Crăciun.
Iată şi alte tradiţii populare legate de Ajunul Crăciunului:
În Bucovina există credinţa că nu este bine să ai lucruri împrumutate pe durata sărbătorilor de iarnă. De aceea, în preajma Crăciunului, se recuperează sau se restituie lucrurile împrumutate. În Moldova, nu se dă nimic din casă în ziua de Ajun, nici gunoiul nu se aruncă din casă şi nu se împrumută nimic.
În Ajunul Craciunului, cei ce cresc albine, nu dau nimic din casă, pentru ca albinelor să le meargă bine şi să nu părăsească stupul pe vremea roitului.
Împodobirea bradului
Românii au început relativ recent să împodobească bradul de Crăciun. Brazii simbolizează Sfânta Treime, iar podoabele cu care pomul este împodobit semnifică bogăţia şi cunoaşterea, ca şi pomul sacru din Grădina Edenului. În prezent, cei mai mulţi dintre români iubesc acest obicei, copiii aşteptând cu nerăbdare Ajunul pentru că ştiu că este noaptea în care Moş Crăciun aduce cadouri pentru cei mai cuminţi dintre ei.
Colindatul
Naşterea Domnului este anunţată de colinde. Copiii sunt primii care merg cu colindatul, în dimineaţa de Ajun. Ei strigă pe la ferestre „Bună dimineaţa la Moş Ajun, ne daţi ori nu de daţi”. Gazda le oferă urătorilor mere, nuci şi covrigi.
În ajunul Crăciunului nu se bea rachiu
Oamenii cred că această băutură este invenţia diavolului care apoi îşi bate joc de cel care îl bea, zicând că rachiul are întâietate înainte tuturor bucatelor.
În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul, iar în unele locuri există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul.