Câţi porci mănâncă românii de sărbători ?
Publicat de magda.chirana, 23 decembrie 2014, 15:45
Românii consumă ,în perioada Crăciunului şi a Anului Nou, peste un milion şi jumătate de porci, potrivit estimărilor producătorilor şi procesatorilor.
În România se sacrifică în perioada Crăciunului peste 1,5 milioane de porci, în jur de 30% din totalul animalelor sacrificate într-un an întreg, din care în jur de 450.000 -500.000 de capete provin din fermele comerciale, iar diferenţa este reprezentată de sacrificările din gospodăriile proprii.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, afirmă că preţurile sunt mai mici cu 10-15% în acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Carnea de porc în viu se vinde, în medie, în această perioada cu 5 lei/ kg, sub preţul de cost al producătorului român.
‘Orice porc care provine dintr-o ferma comerciala din România este livrat în pierdere de producatori, adica sub pretul de cost, care este în jur de 5,5 lei pe kilogram în viu. Preturile distorsionate din afară apărute din cauza embargoului rusesc se văd şi la noi, pentru că ‘au scăzut’ cu 10-15 procente în partea a doua a acestui an. Acum vindem carnea de porc în viu, în medie, cu 5 lei pe kilogram’, a declarat Ioan Ladosi. Acesta a subliniat ca scăderile de preţuri vor avea efecte pozitive asupra consumului, însă pierderile vor fi preluate în totalitate de producătorii români.
Conform datelor INS, în anul 2013, în gospodarii si în unitatile specializate au fost tăiaţi în total 4.876.000 de porci, din care 34% au fost sacrificati în ultima luna a anului.