Un sfert de veac de la Revoluția Română văzut prin ochii unui director de teatru
Publicat de Carmen Secuiu, 22 decembrie 2014, 15:12
Dacă tragem o linie, acum după 25 de ani, de la Revoluția Română, ”referitor la cultura care se făcea în cele trei ore de televiziune și cea care se face non- stop acum, poate nu am câștigat foarte mult”, spune cu sinceritate directorul Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, una dintre instituțiile de cultură din Constanța, foarte cunoscute în lume.
”Atunci în trei ore, pe lângă foarte multa politică națională, obligatorie în program, mai era timp și pentru muzică de operă, balet, teatru tv. Erau puține, umbrite de tot ceea ce era rău, dar acum apar pe ecran alte personaje, care nu ar trebui. Este reversul medaliei! Ca și atunci, și acum au fost tăiate salariile artiștilor”, spune directorul de la ”Oleg Danovski” Constanța.
În acest moment, în 2014, după 25 de ani de la Revoluția Anticomunistă, teatrul funcţionează cu puţin peste jumătate din personalul aflat în schemă, iar banii primiţi de la Ministerul Culturii nu ajung pentru spectacole şi festivaluri. În 2010, Consiliul Judeţean Constanţa, ordonatorul de credite, a vrut să desfiinţeze teatrul. ”Ceea ce nu s- a întâmplat niciodată în perioada comunistă”, spune Daniela Vlădescu.
Soluţia prin care Oleg Danovski să treacă în subordinea Ministerului Culturii pentru a rezista în continuare a fost disponibilizarea a 200 de artiști. Acum, orchestra mai are 30 de instrumentişti din 80.
Și totuși, Oleg Danovski încheie anul 2014 cu 185 de specatcole, în ţară şi peste hotare.
Teatrul a strâns peste 5.000 de spectatori numai la Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului „Oleg Danovski”, care nu a mai primit bani de investiţii din 2012, când s-a schimbat ministrul Culturii.
Daniela Vlădescu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” spune că, în acea perioadă erau multe de condamnat și foarte mulți oameni au fost persecutați pe nedrept, oameni care aveau rude preoți, sau rude în străinătate, oameni cărora li se confiscaseră averile, ceea ce era considerat un statut anticomunist.
În acea perioadă, comunismul a făcut ca noi să fim cea mai săracă țară din Europa. Acum, toate țările, la traiul cărora tânjeam, tind să o ducă ele, ca noi.
Aș dori să ajungem să credem că trăim într- o lume civilizată și dacă ajungi să crezi, atunci chiar și trăiești. Doresc, ca țara mea să fie luminoasă, acest popor să trăiască frumos și bine, pentru că merită. Aș vrea să fim respectați de cei care ne conduc și toți cei care au o responsabilitate cât de mică să și- o ducă la îndeplinire.
La Mulți Ani, tuturor și un Crăciun fericit!” este urarea directorului Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, care pe coperta albumului muzical editat anul acesta, ”Christmas Feeling” spune că, ”dacă aș putea alege cum să trăiesc, aș alege Minunea zilei de Crăciun. De Crăciun toți suntem mai buni, toți avem mai multă speranță în suflete, suntem mai generoși și mai îngăduitori, că doar o dată în an s- a născut Iisus. Îi promitem să nu mai greșim și îi urmăm exemplul. De aceea mi- aș dori o nesfârșită Sfântă Zi a Crăciunului. Toate aceste gânduri sunt reflectate în muzica pe care v- o dăruiesc din tot sufletul”, ne transmite celebra interpretă de operă, Daniela Vlădescu.
carmensecuiu@radioconstanta.ro