Succes la întâlnirea cu poliţiştii de la Rutieră: au apărut hainele cu parfum de whisky!
Publicat de Bogdan Comșa, 21 decembrie 2014, 20:28
O casă de modă din Scoția a produs o serie de produse de îmbrăcăminte cu miros de whisky, cu speranța de a alunga impresia că tweed-ul (o stofă de lână groasă cu o țesătura specifică) ar fi genul de haină de pe vremea bunicului, scrie agenția DPA.
Firma Harris Tweed Hebrides a lansat o colecție de haine cu parfum de whisky scoțian în decembrie, la o fostă fabrică de bere din Berlin aflată acum în mare vogă.
„Ne-am gândit ca este locul potrivit pentru a prezenta toate elementele de pionierat ale acestui proiect”, a anunțat Mark Hogarth, directorul de creație al firmei Harris Tweed. „Este o bună ocazie pentru a spune povestea noastră tinerei generații”, a adăugat acesta.
Germania este cea de-a treia piață ca mărime pentru Harris Tweed, după Japonia, aflată pe primul loc, și Marea Britanie, pe locul secund.
Noua țesătură este un proiect comun care reunește distileriile mărcii Johnny Walker Black Label din cadrul grupului Diageo, cercetători ai Universității Heriot-Watt din Edinburgh și țesătoriile de pe Insula Lewis.
Primele articole de îmbrăcăminte cu aroma unui chef de-o noapte sunt opera designer-ului Angelos Bratis din Milano și, dupa cum se susține, au darul de a răspândi „tonuri de whisky de malț cu accente de ciocolată amăruie și vanilie aurie”.
Întreaga colecție își menține aroma specifică de malț chiar și după o trecere pe la curățatoria chimică.
„Procesul pe care l-am pus la punct pentru marca Johnny Walker face ca aroma să fie stratificată în țesatură pe parcursul procedurilor de finisare astfel încât să se imprime permanent în stofa de tweed”, susține Donald Mackay, șeful atelierului de tweed din Shawbost, de pe Insula Lewis, citat de DPA.
Firma Harris Tweed Hebrides este cea mai mare țesătorie care produce aceasta stofă groasă în insulele Outer Hebrides din largul Scoției încă de pe vremea foametei cauzate de o molimă a cartofului în anul 1846.
Acest tip de stofă a căpătat recent notorietate atunci când actorul Matt Smith a purtat un sacou făcut de Harris Tweed în rolul titular din serialul de televiziune Dr. Who.
„Nu vei mirosi ca și cum atunci ai ieșit dintr-o cârciumă”, a dat asigurări Hogarth. „Este ceva mult mai subtil. Oarecum abstract. Dar se bazează pe ingrediente precise”, a precizat sursa citată.
Ideea de a pune pe piață aroma unei țesături împreună cu celelalte caracteristici ale sale nu este nouă. Țesătorii din Insulele Hebride foloseau în mod tradițional turba pentru încălzirea locuințelor iar hainele lor căpătau o adiere de turbă pe care cei care le purtau o prețuiau ca o dovadă a autenticității, mai scrie DPA.