Ce se întâmpla în urmă cu 25 de ani în Piața Ovidiu
Publicat de Carmen Secuiu, 21 decembrie 2014, 10:24 / actualizat: 23 decembrie 2014, 16:29
În timpul Revoluției Române din 1989, prezent la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie era și cercetătorul Constantin Chera, care ne spune că prima grijă pe care a avut- o unitatea de criză, formată din echipe de cercetători a fost să apere patrimoniul de care dispunea muzeul.
Era vorba de un patrimoniu imens, care trebuia protejat pe tot parcursul acestor evenimente. Aceste zile au fost hotărâtoare și au adus schimbări importante în expozițiile muzeului, referitoare la colecția din perioada comunistă.
Obiectele prezente în expozițiile respective aparțineau perioadelor care cuprindeau evenimentele de după 1944, perioada în care s- a făcut colectivizarea în Dobrogea și evenimentele, care s- au produs după instaurarea lui Ceaușescu la conducerea țării.
Expoziția a fost modificată și s- au introdus alte elemente edificatoare pentru evoluția din această perioadă a Dobrogei”, ne- a mărturisit cercetătorul, Constantin Chera.
Bucuria și speranța, dar și teama erau sentimente pe care le- a trăit în acele zile din 1989 casier la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și doamna Bordei.
”Eram mai multe colege și am auzit la Radio România, că dictatorul a fugit. Nu ne- a venit să credem ce se întâmpla, la cât de bine era înrădăcinat acesta la putere și să se întâmple acea minune… Să ne eliberăm, din corsetul care ne strângea din ce în ce mai tare pe toți românii din țară, nu ne- a venit să credem! A fost o minune!
A fost un moment de panică, în Piața Ovidiu, lumea a ieșit la balcoane, pe stradă strigau, cu steaguri tăiate. A fost un moment de teamă dar și de bucurie. În fața muzeului au început să apară soldați cu tancuri și milițieni pentru asigurarea securității clădirii, care au rămas de strajă mai multe zile, iar noi le aduceam de acasă, ceai cald și mâncare. Au fost găzduiți în Sala Tezaurului, care era liberă, deoarece muzeul era în renovare, iar colecțiile de aur și piesele mai valoroase erau în seifuri. Ceea ce a fost foarte bine. Bine a fost și pentru faptul că, în Piața Ovidiu a fost și liniște, nu s- au auzit focuri de armă, nu s- a tras. Au stat soldații pentru a păzi zona, dar nu a fost niciun eveniment neplăcut. Aș dori ca poporul român să nu mai treacă prin acele emoții, prin acea teamă. Să nu mai audă de astfel de evenimente, nici urmașii, copii sau nepoții noștri să nu mai audă de un regim dictatorial”, ne- a amintit doamna Bordei, despre povestea acestor locuri, din momentul 1989, din preajma statuii marelui poet latin Ovidiu, care a rămas neclintit, de atunci. Și pentru că tot sunt sărbători de iarnă, ca atunci, doamna Bordei urează românilor, La Mulți Ani!
carmensecuiu@radioconstanta.ro