Când umplem coşurile în supermarket ne gândim şi câtă mâncare aruncăm ?
Publicat de magda.chirana, 20 decembrie 2014, 17:05
În plină perioadă a cumpărăturilor pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, ne îndreptăm atenţia şi asupra risipei alimentare cauzată în special de planificarea defectuoasă a produselor cumpărate din magazine şi depozitarea incorectă a acestora.
Fiecare român aruncă în fiecare an, în medie, 100 de kilograme de alimente, se arată într-un studiu Eurostat.
În topul ţărilor europene care generează cele mai multe deşeuri alimentare, România se află pe locul 10 din 27 de ţări analizate, europenii aruncând anual ,în medie, 180 de kilograme de mâncare pe cap de locuitor, conform datelor publicate de Eurostat.
Anul acesta a fost declarat de către Uniunea Europeană drept anul luptei împotriva risipei de alimente.
Cercetarile Uniunile Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering, pentru 14% din total.
Potrivit unui studiu comandat de Organizatia Natiunilor Unite, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se risipesc anual, ceea ce înseamnă că 33% din totalul producţiei mondiale de mâncare se aruncă, în timp ce aproape un miliard de locuitori nu au ce mânca.