Cum să n-ajungi în spital, după masa de Crăciun?
Publicat de Carmen Secuiu, 14 decembrie 2014, 15:36
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când populaţia consumă mai multă carne de porc decât în mod obişnuit, personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanța le transmite cetăţenilor mai multe recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile cu trichineloză.
Este perioada sacrificării porcilor, iar cei care consumă carne de porc nesupusă examenului trichineloscopic riscă să se îmbolnăvească de trichineloză, o afecţiune gravă care poate duce chiar la deces.
Inspectorii sanitar- veterinari constănțeni recomandă populaţiei să nu cumpere carne de porc din locuri neautorizate.
„Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în sistem gospodăresc, iar unii dintre noi achiziţionează carne de porc, comercializată fără teste, punând în pericol sănătatea, ne- a spus soția unui medic verterinar, în vox- ul realizat în scopul aflării despre cât de informați sunt cetățenii.
Aceste teste se efectuează în piețele Grivița, Brick și la Billa, în zona Abator, unde este și sediul DSVSA.
Fermierii români sunt puternic concuraţi de invazia de carne de porc, la preţuri foarte scăzute, importată din Uniunea Europeană după embargoul Rusiei. Ca să nu rămână cu marfa pe stoc, fermierii români vor scădea preţurile cu cel puţin 5%. Asta după ce preţul oferit de abatoarele locale pentru porcii vii a scăzut comparativ cu acelaşi interval din 2013, până la 5,4 – 5,5 lei/kilogram de la 7,5 – 7.0. „De peste o lună vindem porcul în pierdere. Costul de producţie este mai mare decât cel de vânzare. Vom intra cu toţii în faliment„ spun producătorii.
De aceea s- a și cerut scăderea TVA la carne. „Nici măcar 10% din TVA nu este colectat din cauza evaziunii fiscale la carne şi la preparatele din carne, astfel statul este păgubit în fiecare an cu milioane de euro”. „Oamenii au mai puţini bani în buzunar, deci cumpără mai puţin, TVA-ul este ceea ce determină ca marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine. Să ascultăm în ce mod își procură dobrogenii carne porc, pentru sărbătorile Crăciunului.
carmensecuiu@radioconstanta.ro