Un sfert de veac de democrație în România și 11 ani de luptă împotriva corupției
Publicat de Carmen Secuiu, 10 decembrie 2014, 09:12
Anul acesta ”se împlinesc 25 de ani de democraţie în România și în această perioadă s-au realizat aderarea la UE şi NATO și alte progrese semnificative, vizibile, mai ales în organizarea, în mod repetat, de alegeri libere şi corecte.
S- a demonstrat că, românii au hotărârea de a se implica în viitorul politic al ţării lor prin rata de participare de 64% la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014”, menționează însărcinatul cu Afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, care au transmis României un mesaj comun de încurajare, cu două zile, înaintea Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Corupţiei.
Cei trei diplomați arată, însă, că inclusiv țările lor trebuie să facă mai mult în lupta împotriva corupției.
„România nu este singură în confruntarea cu aceste probleme. Statele Unite ale Americii, Olanda și Marea Britanie se confruntă și ele cu provocări, atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Toate țările noastre trebuie să facă mai mult în lupta anticorupție.
Suntem încrezători că și România va face acest lucru și îi îndeamnă pe toți cetățenii „fie ei tineri sau bătrâni”, să se alăture cetățenilor celor trei țări în eliminarea corupției, „oriunde s-ar găsi ea”.
”Suntem pregătiți să ajutăm” se continuă în scrisoarea amintită.
Ziua internațională împotriva corupției, instituită de ONU în 2003, este celebrată de cetățenii din întreaga lume la 9 decembrie.
La 31 octombrie 2003, prin Rezoluția 58/4, Adunarea Generală a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției și a desemnat ziua de 9 decembrie ca Ziua Internațională Împotriva Corupției, pentru a crește gradul de conștientizare a rolului Convenției în combaterea și prevenirea acesteia.
Statele Unite au transmis, cu ocazia acestei zile, pe 09 decembrie 2014, că toate țările, ”care sunt în procese de tranziție spre democrație trebuie să- și dubleze eforturile pentru a construi guverne care dau socoteală cetățenilor și respectă statul de drept.
Economiile avansate trebuie să continue să vegheze, ca sistemele financiare să nu devină paradisuri pentru infracțiunile de corupție și să se asigure ca firmele noastre nu platesc mită în alte părți ale lumii.
”Comunitatea internațională este decisă să refuze orice refugiu pentru voi și pentru bunurile voastre ilicite” se arată în acest mesaj- avertisment împotriva cleptocrațiilor din întreaga lume, transmis de secretarul de Stat John Kerry, cu ocazia Zilei Internationale Anticorupție.
Să ascultăm părerile cetățenilor, despre corupția din România, în vox- ul următor.
carmensecuiu@radioconstanta.ro