Dosarul Bîstroe ramâne deschis pentru Conventia de la Berna

Publicat de irinel.calin, 9 decembrie 2014, 20:37
Dosarul Bîstroe a rămas deschis pentru Convenţia de la Berna, la cererea autorităţilor din România, deşi încă din anul 2010 Ucraina a solicitat închiderea acestui dosar. Construcţia Canalului Bîstroe, care face legătura între Dunăre şi Marea Neagră, a început în anul 2004 şi încă de atunci România a cerut Ucrainei să oprească acest proiect, având în vedere că noua legătură de 10 kilometri dintre Dunăre şi mare trece prin mijlocul Deltei Dunării şi încalcă o serie de convenţii internaţionale de mediu. O întâlnire a Biroului Permanent al Convenţiei de la Berna a avut loc zilele trecute la Strassbourg iar despre aceasta ne oferă detalii Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Lucian Simion, care a fost şi şeful delegaţiei României.
„Prin această recomandare a fost stopată această lucrare la nivelul fazei întâi, au fost impuse condiţii pentru monitorizare şi evaluare de impact, lucru pe care de altfel l-a făcut în primă fază şi Ucraina dar şi România, însă o evaluare corectă a impactului în această zonă nu se poate face de pe un an pe altul, de pe un trimestru pe altul pentru că evoluţia habitatelor are loc în ani şi se bazează pe studii, pe monitorizări permanente, lucru pe care trebuie să să-l facă ambele ţări. Astfel, la şedinţa Comitetului Permanent al Convenţiei de la Berna a fost pus pe ordinea de zi şi Dosarul Canalului Bîstroe. Un dosar care era în pericol de a fi închis şi care putea să genereze cale liberă pentru realizarea celei de-a doua faze a acestui proiect” a declarat Guvernatorul Lucian Simion.
La doi ani de la începerea lucrărilor din prima fază a realizării Canalului Bîstroe, Comisia Economică a ONU a dat dreptate României şi a arătat că acest canal poate afecta unele specii de faună din Delta Dunării. Mai mult, în iunie 2011, la reuniunea părților, Convenția de la Espoo, organizație internațională care reglementează evaluarea impactului asupra mediului în situația în care un anumit proiect are impact transfrontalier, a reconfirmat faptul că Ucraina încalcă în continuare Convenția prin construcţia canalului Bâstroe, considerând că avertismentul adresat acestei țări în anul 2008 rămâne în vigoare.
„Ucraina şi-a prezentat acelaşi punct de vedere pe care l-a prezentat şi anul trecut, solicitând, ca de altfel şi la Comitetul Permanent anterior, închiderea dosarului din lipsă de probe. Noi a trebuit să facem efortul de a aduce mai multe argumente în favoarea poziţiei pe care o are România. Poziţie pe care ne-am exprimat-o şi anume de ţinere a Dosarului Bîstroe deschis, de realizare a studiilor de impact necesare astfel încât să propunem o nouă recomandare actualizată la Comitetul Permanent viitor, lucru care a fost acceptat la nivelul Comitetului Permanent al Convenţiei de la Berna şi să îl informăm pentru a se pregăti o nouă recomandare în noi parametri”, a mai declarat Guvernatorul Lucian Simion.
Convenţia de la Berna este un tratat de mediu semnat de 47 de ţări europene printre care se numără atât România cât şi Ucraina având drept scop asigurarea conservării florei şi faunei sălbatice în principal a speciilor aflate în pericol de dispariţie, recunoscând că flora şi fauna salbatică constituie un patrimoniu natural care trebuie protejat şi transmis generatiilor viitoare. (I.C.)