Sărim peste micul dejun, mâncăm mult la prânz şi prea târziu la cină
Publicat de magda.chirana, 6 decembrie 2014, 09:43
Cel mai recent studiu despre obiceiurile alimentare la români arată că mesele principale ale zilei sunt, de cele mai multe ori, sărite sau înlocuite cu gustări.
Deşi este considerată cea mai importantă masă a zilei, micul dejun este însă şi cel mai neglijat, acest lucru datorându-se lipsei timpului. Cei mai mulţi respondenţi afirmă că preferă să sară peste micul dejun sau să îl înlocuiască cu ceva ce poate fi servit rapid (covrig, măr, iaurt cu cereale, sandwich).
Cafeaua este însă cel mai des întâlnit substitut al micului dejun.
Cât priveşter masa de prânz, aceasta este asociată , în majoritatea cazurilor, cu ”o masă caldă”. Indiferent că este vorba de mâncare gătită în casă sau cumpărată ori comandată, mâncarea consumată în acest moment al zilei trebuie să fie caldă şi săţioasă, fiind pentru mulţi prima masă a zilei.
Prânzul pare să fie masa cea mai respectată a zilei, şi acest lucru deoarece persoanele care au muncă de birou, beneficiază de o pauză în vederea servirii mesei principale.
Pentru cină, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se preferă o masă uşoară, mai degrabă o ”gustare”. Însă lipsa timpului îi face pe respondenţi şi în acest caz să îşi încalce principiile, consumând orice, fără a ţine cont de restricţii.
“Pe lângă mesele principale ale zilei, gustările sunt regăsite frecvent în meniul zilnic al respondenţilor. În zilele agitate, gustările dintre mese le înlocuiesc chiar pe acestea. Astfel, înainte de prânz, românii îşi potolesc foamea cu fructe şi “ronţănele”, iar după ora prânzului sunt preferate dulciurile şi fructele/seminţele uscate”,se mai arată în acest studiu.