De ce să apelăm la medicamente generice?
Publicat de magda.chirana, 6 decembrie 2014, 11:10
Asociaţia Naţională a Producătorilor de Medicamente Generice desfăşoară în prezent o campanie de informare a cetăţenilor privind beneficiile pentru sănătate dar şi pentru buget ale medicamentelor generice.
Preşedintele asociaţiei, Dragoş Damian precizează că medicamentul generic are aceeaşi eficienţă, calitate şi siguranţă cu medicamentul inovativ, dar care este de sute de ori uneori mai ieftin decât acesta.
Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ,conţin aceeasi substantă activă ca şi produsul original, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentratiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii şi indicaţiilor terapeutice.
De obicei, un medicament generic este cu 20% – 90% mai putin costisitor decât originalul. În plus, existenţa medicamentelor generice la preţuri mai mici scade preţul medicamentelor originale datorită competiţiei de pe piaţă, oferind pacientilor acces la tratament farmaceutic la costuri scăzute.
Medicamentele generice sunt comercializate în conformitate cu dreptul de brevet international. Produsul este identificat prin denumirea comună internationala (DCI) sau prin numele propriu. Medicamentele generice sunt utilizate pe scara largă în multe tări ale Uniunii Europene, în cadrul programelor de tratament cost-eficiente, fiind din ce în ce mai prescrise de către medici ca alternative eficiente la produsele farmaceutice inovatoare mai scumpe.
Autoritătile europene sau nationale efectueaza un control strict înainte de a acorda licente si de a aproba punerea pe piata a medicamentelor.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Dragoş Damian, spune că, dacă s-ar folosi mai mult medicamentele generice, s-ar face economii de peste 100 de milioane de euro în sistemul de sănătate.Ca exemplu, statele europene care au aplicat aceasta măsura au redus semnificativ consumul de resurse bugetare: în Germania, introducerea biosimilarelor de epoetina a produs economii de 60 milione de euro (-17,3%) în primul an după introducere.