17 mame infectate cu HIV au născut anul acesta la Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 decembrie 2014, 12:32
O altă cale de transmitere a virusului HIV este şi cea de la mama infectată la făt, însă instituirea rapidă a tratamentului, începând din luna a treia de sarcină, duce la micşorarea riscului de apariţie a bolii la nou-născut, care primeşte şi el, imediat după naştere, tratamentul profilactic.
În acest an, în judeţul Constanța, s-au născut 17 copii din mame sero-pozitive, doar unul prezentând un nivel al virusului detectabil în sânge, iar în acest moment, încă 25 de gravide infectate cu HIV, se află sub tratament.
Însă evitarea unei sarcini este sfatul pe care medicii îl dau în aceste situaţii, pentru că există un grad de risc şi după naştere, explică dr. Sorin Rugină, coordonatorul Programului Naţional HIV-SIDA în judeţul nostru.
„Mama trebuie tratată, şi aici urmează ca timpul să ne arate care a fost rata de malformaţii la cele care nasc. Trebuie să pleci de la premiza că totuşi, eşti bolnavă de o boală cronică, şi la un moment, rata de supravieţuire e mică, şi practic laşi un orfan.”
Pe de altă parte, mamele sero-pozitive, nu au probleme generate numai de HIV.
Mai ales în Bucureşti, a crescut numărul celor care se drogează, iar drogurile au alte influenţe asupra fătului şi asupra copilului.
În judeţul nostru, din fericire, nu s-au depistat gravide sero-pozitive consumatoare de droguri ilicite, mai precizează dr. Sorin Rugină.