Pescuitul de sturioni va fi permis în Deltă, însă nu pentru oricine
Publicat de Bogdan Comșa, 4 decembrie 2014, 16:09 / actualizat: 5 decembrie 2014, 3:09
Sturionii vor putea fi capturaţi anul viitor în scop ştiinţific şi în actuala zonă de refacere biologică Periteaşca-Insula Sacalin din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, potrivit unei propuneri a ordinului de prohibiţie a pescuitului pentru anul 2015 remisă AGERPRES de Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD).
Potrivit propunerii ordinului de prohibiţie a pescuitului pentru anul viitor, zona marină cuprinsă între Periteaşca şi Insula Sacalin nu mai este considerată zonă de protecţie pentru resursele acvatice vii, iar capturarea sturionilor în scop ştiinţific va fi permisă, cu autorizaţie specială, cu marcarea şi eliberarea imediată a exemplarelor în mediul acvatic.
‘Dorim ca 2015 să fie un an test pentru redeschiderea pescuitului la sturioni, iar populaţia din satul Sfântu Gheorghe, localitate în care pescuitul sturionilor este o activitate tradiţională, să aibă acces în condiţii clar stabilite la aceste resurse’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele FOPPDD, Dan Verbina.
Propunerea ordinului de prohibiţie a pescuitului pentru anul viitor interzice totodată pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al sturionilor în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific şi a pescuitului reproducătorilor de sturioni în stare vie pentru programele de populare a Dunării şi dezvoltare a acvaculturii de sturioni.
De asemenea, în propunerea ordinului de prohibiţie a pescuitului în apele româneşti se revine asupra locurilor de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, acestea fiind mai clar delimitate.
În anul 2006, capturarea sturionilor în apele româneşti a fost interzisă pentru o perioadă de 10 ani, din cauza declinului speciilor de sturion, înregistrat de cercetători. În paralel, în perioada 2006-2009, statul român a eliberat în Dunăre, în total, 430.000 de pui de sturion, însă din anul 2010 proiectul de repopulare a fost stopat, din cauza crizei financiare.
Anul trecut, acţiunile de populare a Dunării cu sturion au fost reluate printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Universitatea ‘Dunărea de Jos’ din Galaţi şi specialişti ai Institutului Naţional Delta Dunării din Tulcea.
Potrivit guvernatorului Rezervaţiei, Lucian Simion, proiectul privind ordinul de prohibiţie a pescuitului în România urmează să fie aprobat de Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii. ‘Vor mai fi discuţii pe ce se întâmplă în zona Periteaşca-Periboina’, a precizat guvernatorul Simion.
Zona marină cuprinsă între Periteaşca şi Insula Sacalin a fost instituită în anul 2009 ca zonă de refacere biologică pentru a proteja resursele acvatice vii, în special alevinii de sturion.
Specii fosile de peşti ale familiei sturionilor sunt cunoscute din Cretacicul Superior, de peste 200 de milioane de ani, astfel încât sturionii actuali – fiind cele mai vechi specii de peşti care există în momentul de faţă – sunt considerate adevărate ‘fosile vii’. Şase din cele 26 de specii ale familiei sturionilor din lume au fost întâlnite şi în Marea Neagră despre care savantul Grigore Antipa spunea că este, alături de Marea Caspică, ‘adevărata patrie a acestor peşti’. În momentul de faţă, în apele teritoriale româneşti ale Dunării sunt cunoscute doar patru specii de sturion – cega, morunul, nisetrul şi păstruga.