(AUDIO) Tineri care ALEG România
Publicat de , 3 decembrie 2014, 15:55
Chiar dacă ne-a dezamăgit de atâtea ori, România, ţara în care ne-am născut şi am crescut, ne-a demonstrat, în egală măsură, că este locul în care se poate face, totuşi, performanţă, dacă-ţi doreşti suficient de mult, şi, mai ales, dacă perseverezi.
Doi tineri constănţeni, Daniel-Ioan Chiş şi Ştefan-Viorel Ciocioi, sunt convinşi de acest lucru. Ei susţin că şi în România au posibilitatea să-şi ducă la bun sfârşit toate planurile, deşi, recunosc faptul că, la un moment dat, s-au gândit să plece în ţări străine pentru a-şi continua studiile.
Daniel-Ioan Chiş este student în anul întâi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. A absolvit Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanta iar, pe parcursul anilor, spune el, a descoperit că are mai multe pasiuni: literatura, jurnalismul, dar şi ştiintele exacte. Mai mult decât atât, a participat la diferite competiţii, iar cel mai mult l-a impresionat Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, în cadrul căruia a luat premiul întâi.
Daniel a declarat că a ales să rămână în ţară pentru că şi-a dat seama de un lucru: “România este o ţară superbă, care te uimeşte în fiecare zi, nu contează dacă în mod plăcut sau nu. Cert este că, oricât de tare ne-ar înnebuni, dacă ai ajuns să o îndrăgeşti, o să fii în stare să faci măcar puţin pentru a o schimba, pentru a o face mai bună. Până la urmă acesta este scopul nostru, ca împreună, încetul cu încetul, să transformăm România în ceea ce este cu adevărat, şi anume, casa noastră călduroasă”.
Nici Ştefan-Viorel Ciocioi, care are 18 ani și este elev la Liceul Teoretic „Ovidius”, nu mai vrea să plece din ţară, convins fiind că şi aici va putea face o treabă bună. Deşi profilul clasei sale este Matematică – Intensiv Informatică, spune că de mic a avut și o oarecare înclinație spre literatură, motiv pentru care a participat la Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”: “În școala generală am fost olimpic la Limba și Literatura Romană, fapt ce nu s-a perpetuat și în timpul liceului, orientându-mă spre concursurile și olimpiadele științelor exacte, precum fizica și informatica. Cu toate acestea, am descoperit o pasiune pentru scris, fiind oarecum nesatisfăcut de lectura pe care o citeam. Totusi, principalul motiv este mai egoist și mai arogant, și anume faptul că nu vreau să trec prin viață fără a lăsa nimic palpabil în urma mea. Momentan, tentativele mele de scris sunt, cel mai probabil, sub nivelul literaturii contemporane, dar caut să agonisesc experiență de viață pentru a mă perfecționa. Concursul organizat de Radio România este un foarte bun exemplu în acest sens”.
După terminarea liceului, Ştefan intenţionează să urmeze cursurile Univestităţii Politehnice din București, la Facultatea de Automatică, Specializarea Calculatoare deși este „speriat” de mulți cu privire la dificultate, “chiar dacă nu am mentalitatea de învingător, pe care mi-ar impune-o vârsta, trăiesc cu impresia că dacă în viață nu îmi caut obstacole pe care să le depășesc, trăiesc degeaba”.