Cum îţi dai seama că e posibil să ai diabet?
Publicat de magda.chirana, 2 decembrie 2014, 10:25
Simptomele diabetului zaharat sunt variate, susţin medicii, care mai spun că la aproape jumătate din pacienți, diabetul nu dă nici un semn o perioadă lungă de timp, ceea ce îi face să se considere „sănătoși”.
De aceea, în multe cazuri diagnosticul se poate pune abia în prezența complicațiilor. Cele mai importante semne clinice sunt: eliminarea unei cantități de urină mai mari de 2 litri în 24 de ore (poliuria), senzația de sete deosebit de intensă (polidipsia), foame exagerată (polifagia), scăderea în greutate, oboseala inexplicabilă sau ca manifestări ale complicațiilor: tulburări de vedere, dureri și furnicături în picioare și gambe, afecțiuni ale dinților, încetinirea vindecării rănilor.
Diagnosticul pozitiv se pune pe baza analizelor de laborator ce determină valorile glicemiei din sânge.
Diabetul zaharat este o boală frecventă, nevindecabilă și potențial gravă, severitatea diabetului fiind atribuită în principal creșterii glicemiei peste valoarea normală, ceea ce contribuie la apariția complicațiilor
Depistat la timp și corect tratat, printr-o strânsă colaborare între pacient și echipa medicală, diabetul poate fii ținut sub control, crescând astfel confortul și speranța de viață a pacienților.